Zatvor (opstipacija), najčešći mitovi

zatvor
Zatvor je najčešći probavni problem

STOLICU TREBA IMATI SVAKI DAN

Ukoliko nemate stolicu svaki dan, to nije veliki razlog za zabrinutost. Kaže se da probava nije uredna ako je pražnjenje ređe od 3 puta nedeljno a da zatvor postoji ako je ređe od jedanput nedeljno. Pored ritma pražnjenja u slučaju neuredne probave potreban je veći napor za pražnjenje, stolica je tvrda, suva i manjeg obima.

ZATVOR JE ZNAK DA NE UNOSIMO DOVOLJNO VLAKANA

Tačno je da su biljna vlakna u slučaju zatvora od velike pomoći međutim, hroničan zatvor pratilac je i dijabetesa, bolesti štitaste žlezde, Parkinsonove bolesti, bolesti creva itd. Ukoliko zatvor traje duže od dve nedelje, primetite krv u stolici, osećate bol u stomaku, gubite na težini a da niste promenili prehrambene navike potražite pomoć lekara.

ZADRŽAVANJE STOLICE NIJE ŠTETNO

Ignorisanje poriva na pražnjenje, pored toga što stvara psihičku nelagodnost može kod osoba koje imaju problem sa pražnjenjem creva, pogoršati stanje jer nakon višestrukih odgađanja pražnjenja signal za pražnjenje postaje sve slabiji.

SVA VLAKNA SU ISTA

Za ublažavanje zatvora posebno su pogodna nerastvorljiva biljna vlakna. Ona imaju sposobnost da vezujući znatnu količinu vode, bubre  i formiraju voluminoznu sluzavu masu što pomaže da stolica lakše prođe kroz creva a voluminoznost stimuliše refleks pražnjenja.

KAFA REŠAVA PROBLEM ZATVORA

Tačno je da kofein iz kafe može pomoći. Međutim, kafa je i diuretik što znači da pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma pa samim tim i stolica postaje tvrda i otežan je njen prolazak kroz creva.

ČIŠĆENJE CREVA OSLOBAĐA OD TOKSINA

Klistir i hidrokolon terapija mogu privremeno otkloniti stolicu iz creva ali ne mogu trajno rešiti problem zatvora. Naprotiv, klistir može kod starijih pacijenata koji ga često primenjuju, uzrokovati zatvor. Hidrokon terapija ako se nestručno izvodi može oštetiti creva.

LAKSATIVI DELUJU TRENTNO

U zavisnosti od toga koju vrstu laksativa koristite na njihov učinak potrebno je sačekati od nekoliko sati pa do par dana. Većina laksativa namenjena je za kratkoročnu upotrebu i može na duže staze pogoršati problem. Za trajnije rezultate preporučuje se uzimanje suplemenata na bazi vlakana koja će stolici dati masu a crevima dodatni podsticaj.

ZATVOR JE PROBLEM STARIJIH LJUDI

Osobe starije životne dobi češće imaju problem sa zatvorom. Uzrok tome mogu biti neke hronične bolesti, slabija ishrana, uzimanje većih količina lekova, fizička neaktivnost.

Zatvor je međutim, najčešći probavni problem i u svim ostalim dobnim grupama a posebno se često javlja u trudnoći i nakon porođaja.