Lasersko uklanjanje dioptrije
autor: Mr sc. med. dr Gordana Suvajac

Lasersko skidanje dioptrije je procedura kojom se pomoću lasera uklanjaju refrakcione mane, odnosno dioptrija i omogućava jasan vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

Potpuna bezbolnost procedure, visok procenat uspešnosti, trajanje intereve­ncije od samo 15 minuta i veoma brz vidni oporavak, omogućili su da uklanjanje dioptrije laserom postane jedna od najbolje prihvaćenih procedura od strane pacijenata, kojoj se do sada podvrglo preko 40 miliona osoba širom sveta.

LASIK metodom mogu se laserski korigovati dioptrije od -10 do +6 i astigmatizam do 6 dioptrija. Kod postojanja refrakcionih mana (dioptrija), zbog neodgovarajuće prelomne moći rožnjače ili neodgovarajuće dužine optičke osovine oka (treba imati u vidu da se radi o delovima milimetra), svetlosni zraci koji padaju na oko se ne seku u žutoj mrlji (tačka najjasnijeg vida), već se seku ispred ili iza nje, što za posledicu ima nejasne i deformisane slike posmatranih objekata. Laserom se menja prelomna moć rožnjače i trajno uklanja dioptrija.

LASIK metoda, kao i sve druge metode uklanjanja dioptrije se radi u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, što znači da se potpuna anestezija i bezbolnost procedure postiže ukapavanjem kapi u oko.

Blink

Preduslovi za lasersko skidanje dioptrije

  • Osobe starije od 18 godina;
  • Stabilna dioptrija najmanje godinu dana;
  • Rožnjača i oko u celini moraju da zadovoljavaju određene medicinske kriterijume kako bi se osigurala bezbednost zahvata, što se utvrđuje posebnim, veoma opsežnim pregledom, na visoko sofisticiranim i specijalizovanim dijagnostičkim aparatima;
  • Pauza u nošenju kontaktnih sočiva i to najmanje 7 dana za meka a 21 dan za polutvrda kontaktna sočiva pre preoperativnog pripremnog pregleda.

Već prvi dan posle intervencije 90% pacijenata ima maksimalnu vidnu oštrinu i posle tri dana se, uz pojačan higijenski režim, vraća svakodnevnim i radnim aktivnostima.

Posle laserske korekcije dioptrije preko 95% kratkovidih i preko 92% dalekovidih pacijenata je potpuno oslobođeno nošenja naočara ili kontaktnih sočiva.

Komentari