Očni pregled, kada je pravo vreme?

očni pregled

Očni pregled omogućava da se utvrdi stanje oka, da se proveri oštrina vida i postoji li neko očno oboljenje. Redovni pregledi pomažu u otkrivanju problema sa očima u najranijoj fazi kada su šanse za brzo i efikasno lečenje najveće.

autor: dr Danijela Ranđelović, oftalmolog


Očni pregled je obavezan kod dece između treće i pete godine života kada najranije možemo da utvrdimo da li postoji problem. Pregled se može uraditi i ranije ukoliko pedijatar posumnja na neko očno oboljenje.

Obavezan sistematski pregled koji obuhvata i pregled oftalmologa se vrši pre upisa u osnovnu i srednju školu. Školska deca i adolescenti ukoliko nemaju problema sa vidom kontrolišu se svake dve godine. Redovne kontrole na tri i šest meseci imaju oni sa  nekom od refrakcionih anomalija kao što su kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam.

Kod odraslih, ukoliko je osoba zdrava, potrebno je da proverava vid na 5 godina od svoje 20 do 30-te godine života. Osobe  starosti između 40 i 65 godina kontrole vrše svake druge godine.

Nakon 65 godine kontrole jednom godišnje su poželjne. Naravno ukoliko postoji problem sa vidom, ili neko hronično oboljenje oka kontrole su češće i uglavnom se obavljaju po savetu lekara.

Na pregledu, oftalmologu treba dati što iskrenije i preciznije odgovore na postavljana pitanja, posebno ako postoji i neko očno oboljenje u porodici. Ukoliko već nosite kontaktna sočiva ili naočare obavezno ih ponesite sa sobom, kao i prethodne nalaze oftalmologa.

ŠTA OBUHVATA OČNI PREGLED?

Očni pregled obuhvata pregled oštrine vida na daljinu i na blizinu, merenje očnog pritiska, pregled prednjeg dela oka (očnih kapaka, trepavica, rožnjače, dužice i staklastog tela) i zadnjeg dela oka (očnog dna).

Dodatna ispitivanja funkcije vida se rade ukoliko lekar smatra da je to potrebno ili ukoliko priroda vaše bolesti to zahteva.

Test oštrine vida pokazuje koliko jasno vidite. Čitanjem slova čija se veličina postepeno smanjuje i to svakim okom posebno utvrdiće se da li je potrebna korekcija vida za daljinu.

Vid na blizinu se takođe utvrđuje čitanjem posebnih tablica na udaljenosti od 25 do 30 cm.

Očni pritisak se meri posebnim aparatima koji se nazivaju tonometri i mere pritisak tečnosti unutar oka. Pregled prednjeg dela oka se vrši posebnim aparatom koji se zove biomikroskop ili Slit- lampa koji uveličava i osvetljava prednji predeo oka.

Očno dno se pregleda oftalmoskopom i time oftalmolog može da utvrdi stanje vašeg vidnog živca i krvnih sudova mrežnjače.

ŠIRENJE ZENICA, KADA JE NEOPHODNO?

Pitanje koje pacijenti često postavljaju je da li je obavezno širiti zenice prilikom očnog pregleda.

Širenje zenica (cikloplegija) se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Primenjuje se  za utvrđivanje dioptrije posebno kod dece i adolescenata, za pregled očnog sočiva, za bolji i detaljniji pregled očnog dna, za prevenciju upale dužice (iridociklitisa).

Širenje zenica nije štetno, ali ne treba to raditi bez opravdane indikacije. Ukoliko je potrebno, dobro je to uraditi jednom godišnje. Svaki dobar i kvalitetan pregled očnog lekara podrazumeva na prvom pregledu i širenje zenica. Uobičajeno je da se kod dece određivanje dioptrije šire zenice jer na taj način imamo uvid u ukupnu dioptriju koju dete ima.

Same kapi za širenje zenica se ukapavaju pola sata do 45 minuta u toku pregleda i ne treba da vas brine ukoliko nakon širenja zenica imate mutan vid, naročito na blizinu i ukoliko vam smeta svetlost. Sve je to prolazno i efekat širokih zenica prolazi za nekoliko sati ukoliko su korišćene  kapi koje kratkotrajno deluju. U slučaju korišćenja Atropina ili Homatropina efekat je duži i traje od 2 do 7 dana.

Ukoliko ste stariji od 20 godina nije potrebno širenje zenica radi utvrđivanja vaše dioptrije, jer oko posle puberteta i što ste stariji gubi mogućnost velike akomodacije i tzv skrivanja ukupne dioptrije. Pregled očnog dna ukoliko pacijent ima neko drugo oboljenje kao sto je povišen šećer u krvi, povišen krvni pritisak ili neko degenerativno očno oboljenje oka zahteva širenje zenica na svakom kontrolnom pregledu.

Komentari