Povrede na poledici-šta ako se ipak dese?

povrede na poledici

Povrede na poledici česte su u zimskom periodu. Naročito je važno naglasiti da su povrede na poledici nastale klizanjem i padovima, veoma širokog dijapazona težine, od lakih i beznačajnih do smrtonosnih. Takođe ovde ćemo navesti samo problem povređivanja pešaka ostavljajući po strani najteže povrede i najveći problem, povrede u saobraćaju vezane za zaleđene puteve, neprohodne, smetovima zatvorene planinske prevoje i visoravni. Samo u Sjedinjenim državama Amerike oko 16.000 građana godišnje umre od povreda uzrokovanih poledicom.

autor: Prof. dr Marko Kontić-hirurg


POVREDE ZGLOBOVA

U grupu najčešćih povreda na poledici spadaju povrede zglobova i to ručnog i skočnog. Mehanizam nastanka ovih povreda se zasniva na okliznuću i padu najčešće na ispruženu šaku, pri čemu dolazi ili do povrede zglobne čaure malih zglobova šake, ili samog ručnog zgloba, što izaziva jak bol, otok, taj deo šake pomodri, javlja se hematom ali bez deformacije same šake.

Slična samo mnogo teža je i tkz. distorzija ili distenzija, uvrtanje ili istezanje ligamenata tj. tetivnih veza koje učvršćuju skočni zglob na stopalu. Ovde imamo jak bol, otok, hematom i teško oslanjanje na stopalo posle otprilike jednog sata. Prvih pola časa po povredi povređeni može da hoda i oslanja se na nogu, što može da ga zavara da “je dobro prošao“ a tek posle dolaska kući, pošto se povreda “ohladi“ postepeno se pojačavaju simptomi.

U oba slučaja došlo je do oštećenja zglobne čaure i ligamenata bez preloma kostiju. Ovo stanje zahteva obavezan odlazak kod lekara ili transport, jer svaka povreda donjih ekstremiteta dok se ne dokaže drugo, mora se smatrati prelomom. Povređeni se ne sme oslanjati na ekstremitete, već se ekstremitet mora imobilisati a povređeni transportovati do nadležnog doma zdravlja.

PRELOMI KOSTIJU

Mnogo teže povrede na poledici su one kod kojih dolazi do preloma kostiju. Tu spadaju prelomi kostiju podlaktice, gornjeg okrajka u predelu lakta ili mnogo češće prelom donjeg okrajka žbice (radiusa) na “ tipičnom mestu“, gde se šaka deformiše u dva oblika ili viljuške ili noža zavisno od mehanizma pada (ekstenzioni ili fleksioni prelom). U ovim slučajevima bol je trajan, tišteći, prolazi na imobilizaciju, bilo standardnu bilo improvizovanu. Postoji vidljiva deformacija i hematom je veoma izražen.

Kod mlađih osoba u tom predelu se javlja jedan veoma ozbiljan prelom, prelom tkz. navikularne ili čunaste kosti. Deformacija je manja, otok slabiji ali zarastanje i lečenje dugo i neizvesno. Slične promene se javljaju i pri prelomu u skočnom zglobu s tim što je tu obavezno mirovanje, imobilizacija i transport do zdravstvene ustanove.

Ove povrede predstavljaju teške telesne povrede ali koje ne ugrožavaju život. Čine preko 80% svih povreda na poledici dok ostalih 20% predstavljaju veoma ozbiljne povrede.

Kod starijih osoba, specijalno žena sa izraženom osteoporozom veoma česte su povrede u vidu preloma vrata butne kosti (kuka) ili same dijafize butne kosti. To su veoma ozbiljne povrede i zahtevaju hirurško lečenje, ugradnju proteze kuka ili unutrašnje fiksiranje sa metalnim šinama. Ove se povrede ralativno lako i efikasno hirurški zbrinjavaju ali i pored svega imaju relativno veliki procenat komplikacija od pridruženih bolesti (dijabet, slabost srca, anemija, osteoporoza, ateroskleroza) koje su posebno izražene kod starijih osoba, naročito onih preko 80 godina.
U dijagnostici preloma kostiju najvažnija je uloga Rentgena jer njime pronalazimo i prelome na koje nismo obratili pažnju. Ako je neko pao i slomio ruku ne znači da nema još neki prelom a to može da utvrdi samo lekar detaljnim pregledom, kontrolom krvne slike (da se vidi da nema unutrašnjeg krvavljenja) i mokraće (da se vidi da nije došlo do povrede bubrega i mokraćnih puteva).

POVREDE GLAVE

Povredama na poledici ovde nije kraj, manji procenat ispod 5% čine povrede glave i centralnog nervnog sistema. Ovo su veoma teške povrede, opasne po život. Uglavnom nastaju kao posledica udara glavom o ivičnjak kolovoza, stepenice, na uzvišeni zid, usled čega nastaju povrede mekih tkiva glave, lica, prelom kostiju lobanje i na kraju povreda krvnih sudova u predelu moždanih ovojnica, stvara se hematom odnosno jezerce krvi koje sada pritiska okolne vitalne moždane strukture i može da dovede do smrti. Nekada se odmah ne prepozna ovakva povreda pa se dešava da posle nekoliko sati pa čak i dana povređeni zapadne u stanje kome i gubitka svesti. Prethodno javljaju se glavobolja, muka, povraćanje, slabost, malaksalost, usporavanje pa zatim ubrzanje pulsa. Ako se ne izvrši hitna operativna evakuacija hematoma evolucija ove traume se završava smrtno.

POVREDE UNUTRAŠNJIH ORGANA

U grupu ređih a isto veoma opasnih povreda na poledici spadaju povrede unutrašnjih organa grudnog koša i trbuha. To su sve veoma opasne povrede a pri tom i sa dosta nejasnih simptoma. One zahtevaju hitno transportovanje bolesnika u dom zdravlja ili dežurnu hiruršku ustanovu. Sve se veoma efikasno leče ali najvažnije je prepoznati ih blagovremeno.

POVREDE NA POLEDICI-KAKO IH SPREČITI?

Pravilnom primenom sledećih mera procenat povreda na poledici može da se smanji i za 50%.

• Najpre imajte na umu da povrede uzrokovane poledicom nisu rezervisane za starije ljude. Veoma su česte i među mladima.

• U uslovima hladne i jake zime neophodna je obuća sa posebnim “kramponima“ koja sprečava klizanje. Kao što je u vreme zime nophodno imati zimske gume na automobilu, svaki građanim bi morao da ima i obuću za poledicu.Važna je i adekvatna odeća. Jakne, su bolji izbor nego dugački zimski kaputi od teških materijala koji otežavaju kretanje i orijentaciju. Izbegavajte nošenje glomaznih marama, kapa i šalova koji mogu da ograničavaju vidik.

• Pri izlasku na ulicu u uslovima poledice moramo se koncentrisati na kretanje, hod. Pri hodu ne zastajkujte pred izlozima, ne razgovarajte sa prijateljima i priateljicama, ne okrećite se i držite se onog dela trotoara koji je pored zida odnosno vaše desne strane. Ponekad one koji ne znaju da se u našoj zemlji ide desnom stranom, radije propustite nego da ih zaobilzite jer u tim uslovima najčešće dođe do povreda. Ne mislite o problemima i obavezama koje vas očekuju, mislite samo kako ćete naći najpodesniji komad puta na kome ima najmanje klizavice.

• Izbegavajte upotrebu alkohola za “zagrejavanje“ jer i mala doza alkohola smanjuje pažnju i dovodi do ozbiljnih povreda. Ako nosite naočare za daljinu, nemojte ih zaboraviti, one su jako važne za ove vremenske uslove.
I na kraju ali ne i najmanje važno, pokušajte da izbegnete izlazak iz kuće ako baš ne morate – to vam je najbolji i najsigurniji način da izbegnete povrede na poledici, jer ipak smo mi i malo južna država pa poledice obično traju jedan dan a sutradan kao da ih nikada nije ni bilo, sunce obasja naše ulice i život teče i dalje u nedogled kao i uvek.

Komentari