Pileća supica efikasna u borbi protiv virusa

pileća supica
Pileća supica, oprobani lek protiv virusa

Pileća supica kao i mnoge druge prirodne supstance ublažavaju simptome virusnih respiratornih infekcija i doprinose bržem oporavku.


PILEĆA SUPICA

Pileća supica višestruko povoljno deluje u ublažavanju simptoma prehlade i gripa. Inhalacija pare vruće pileće supe ublažava kongestiju nosa, a unošenjem tečnosti sprečava se dehidratacija organizma i samim tim pogoršanje opšteg stanja. Neki istraživači smatraju da pileća supica ima i protivzapaljensko delovanje.
Takođe, tokom pripreme pileće supe iz piletine se oslobađa aminokiselina cistein, koja je hemijski bliska supstanci koja se koristi u lečenju bronhitisa, acetilcisteinu. Tako da pileći bujon razređuje mukus na sličan način kao ovaj lek za iskašljavanje. Cink vezan za aminokiselinu histidin sadržan je pre svega u pilećem mesu. Zbog toga je pileća supica sa komadima mesa staro sredstvo za zaštitu od respiratornih infekcija. Dodavanjem belog i crnog luka supi dodatno se pojačava pozitivno delovanje pileće supice u prevenciji i lečenju gripa i prehlada.

JOGURT

Digestivni sistem je kompleksan ekosistem u kom žive milioni mikroorganizama (intestinalna flora) uključujući više od 500 vrsta bakterija. Mnoge od ovih bakterija su korisne, učestvuju u sintezi određenih vitamina, stimulišu imuni sistem, i pomažu u zaštiti od štetnih bakterija i virusa. Probiotici, ili žive kulture mikroorganizama poput Lactobacillusa reuteri koje su pronađene u jogurtu su korisne bakterije slične onima koje naseljavaju crevni trakt, stimulišu imuni sistem, i pomažu u zaštiti od štetnih bakterija i virusa.

OVAS I JEČAM

Ove žitarice sadrže beta-glukan, višelančani polisaharid (vlakno) koji ima snažno antimikrobno i antioksidantno svojstvo. Kod životinja koje su i ishrani imale ove žitarice pokazalo se da su bile otpornije na virus gripa, herpesa, čak i na antraks. Kod ljudi je zabeleženo jačanje imuniteta, bolje zarastanje rana, veća efikasnost istovremeno primenjenih antibiotika.

BELI LUK

Aktivni sastojak belog luka alicin ima snažno antiinfektivno i antibakterijsko delovanje, koje ostvaruje pojačavanjem moći T-limfocita i makrofaga. Prilikom raznih istraživanja utvrđeno je da osobe koje su koristile ekstrakt belog luka svakodnevno, ređe su obolevale od različitih virusa. Njegova uloga je značajna u terapiji prehlada i gripa jer je veoma hranljiv. Dodavanjem u pripremi obroka kao začina poboljšava se ukus hrane, što ima značaja kada je nos zapušen, jer utiče da ukus hrane ne bude isuviše blag.

RIBA

Selen, koji je prisutan u u ljuskarima, poput školjki, kraba, kamenica, jastoga pomaže belim krvnim zrncima u produkciji citokina koji učestvuju u eliminaciji virusa iz organizma. Ribe bogate omega-3 kiselinama, losos, skuša, haringa su vrlo korisne u jačanju imuniteta. Ove masne kiseline smanjuju inflamaciju i štite pluća od prehlada i respiratornih infekcija.

ČAJEVI

Pijenje toplog čaja nudi slične povoljnosti kao i pileća supica, u pogledu ublažavanja kongestije nosa i unošenja tečnosti kojom se hidrira organizam. Osobe koje su pile 5 šolja šaja dnevno tokom dve nedelje imale su i do 10 puta veći sadržaj interferona u svojoj krvi u odnosu na one koje to nisu činile, pokazalo je jedno istraživanje sa Harvarda. Aminokiselina koja je odgovorna za ovo poboljšanje imuniteta je L-teanin, koja je prisutna i u zelenom i u crnom čaju.

Komentari