Pileća supica efikasna u borbi protiv virusa

GOVEDINA

Nedostatak cinka povećava rizik da se lako zakači neka infekcija. Cink je u ishrani vrlo bitan za razvoj belih krvnih zrnaca, ćelija koje imaju presudnu ulogu da prepoznaju i unište bakterije, viruse i druge izazivače bolesti. Postoje i podaci da ovaj mineral može da prevenira formiranje određenih proteina koje virusi koriste da bi se reprodukovali. Tako da neki naučnici smatraju da je uloga cinka ne toliko u prevenciji nastanka bolesti, već u skraćenju dužine njenog trajanja.Ukoliko niste ljubitelj govedine, svoju dozu cinka možete pronaći u pilećem, svinjskom mesu, zatim obogaćenim cerealijama, jogurtu, mleku..

ŠARGAREPA I BUNDEVA

Koža je organ koji ima značajnu ulogu u zaštiti od raznih infekcija, to je zapravo prva linija odbrane od bakterija, virusa i drugih nepoželjnih organizama. Da bi ostala zdrava neophodan je vitamin A, koji ima glavnu ulogu u nastanku vezivnog tkiva, ključne komponente kože. Najbolji način da se obezbedi dovoljna količina vitamina A kroz ishranu je konzumiranje hrane bogate beta-karotenima, koji se u organizmu prevode u vitamin A. Beta karotena ima u bundevi, šargarepi, dinji…

PEČURKE

Vekovima, ljudi su širom sveta koristili pečurke za jačanje imunog sistema. Savremeni istraživači su došli do zaključka da one povećavaju produkciju i aktivnost belih krvnih zrnaca, što je presudno u borbi protiv raznih infekcija.

ECHINACEA

Ehinacea je biljni suplement koji pojačava aktivnost imunog sistema. Ali još uvek se ne zna u kojoj meri ona pomaže u borbi proiv virusa i prehlada. Učesnici raznih istraživanja koji su uzimali ehinaceu skratili su dužinu trajanja prehlade u proseku za 1,4 dana. Preporučuje se uvek kada je neophodno pojačati prirodne odbrambene sposobnosti organizma. Kod dece primenjivati uz konsultaciju sa pedijatrom, a u trudnoći i dojenju nije preporučljiva. Kontraindikovana je primena kod progresivnih sistemskih oboljenja kao što su tuberkuloza, multipla sleroza, eritematozni lupus i dr.

VITAMIN C

Koliko je vitamin C efikasan u borbi protiv gripa i prehlade još uvek ostaje neodređeno. Njegova primena tokom bolesti u većim dozama je rezultirala skraćenjem dužine trajanja simptoma. Ali treba imati u vidu da primena vitamina C u dozi većoj od 2 grama može da doprinese nastanku kamena u bubregu i pojavi dijareje.

MAST SA MENTOLOM

Brisanje i pražnjenje nosa koje može da traje danima, može da dovede do toga da koža oko nosa bude iziritirana i upaljena. Jednostavan lek je da mast sa mentolom natapkate na kožu ispod nosa, ali ne u nos. Mentol ima blago anestetičko dejstvo koje čini da se ublaži bol upaljene kože. Dodatna pogodnost je što disanje dovodi do isparavanja mentola ili kamfora i pomaže u problemu zapušenosti nosa, kao i ublažavanju kašlja kod prehlade i gripa.

POVIŠENA TEMPERATURA

Povišena temperatura je iskonski prirodni lek. Rastom temperature organizam se aktivno bori protiv prehlade i gripa čineći nas negostoljubivim za razne izazivače bolesti. Bitno je samo uzimati dovoljno tečnosti da ne dođe do dehidratacije. Temperaturu ne skidati dok ne pređe 38.5 stepeni C, osim kod dece mlađe od 3 meseca gde temperatura ne treba da pređe 38 stepeni C.

ODMOR

Neophodno je obezbediti organizmu kvalitetan odmor. Koristite relaksacijske tehnike koje čine da se opustite i smanjite nivo stresa. Umorni, pritisnuti svakodnevnim stresom postajete laka meta za razne viruse.

BUDITE U FORMI

Vežbe jačaju dejstvo imunološkog sistema. Vežbajte redovno i umerenim intezitetom. Pola sata brzog hoda svakodnevno je dovoljno da se oseti korist od vežbanja.

Komentari