Bol u grlu

Bol u grlu je simptom zapaljenja sluznice, koje može da nastane kao posledica infekcije ili iritacije. U zavisnosti gde se zapaljenje nalazi možemo govoriti o faringitisu (Zapaljenje sluznice ždrela), laringitisu (zapaljenje grkljanja ili glasnih žica), tonsillitisu (zapaljenje krajnika).


 napisala: Dr Milena Drašković

Najčešće se bol u grlu javlja u sklopu virusnih infekcija kada su prisutni i malaksalost, povišena temperatura, curenje nosa, glavobolja. Simptomi traju 3 do 7 dana i spontano se povlače. Najpogodnije doba godine za virusne infekcije je od kasne jeseni do proleća pa su tako u ovom periodu i bolovi u grlu najčešći. Virusne infekcije su samoograničavajuće. Cilj terapije je ublažavanje tegoba. Sprovodi se u kućnim uslovima i ne zahteva pomoć lekara. Upotreba antibiotika nema opravdanja. Lekaru se treba javiti ukoliko je temperatura jako visoka, simptomi traju duže od sedam dana, ukoliko su gutanje i disanje otežani i ako postoji otok limfnih žlezda.

Za razliku od virusnih infekcija, bol u grlu koji je uzrokovan bakterijskom infekcijom neće spontano proći. Najčešći uzročnik bakterijskog zapaljenja grla u praksi je Beta hemolitični streptokok grupe A (BHSA) dok su uzročnici poput streptokoka grupa C, G i F i drugi, ređi. Klinička slika pored bola u grlu uključuje i temperaturu iznad 380C, uvećane prednje limfne čvorove, tonzile obložene eksudatom, izostanak kašlja i sekrecije iz nosa. U slučaju bakterijskog zapaljenja grla neophodno je uraditi bris grla i tek na osnovu rezultata ordinirati odgovarajući antibiotik. Upotreba antibiotika na svoju ruku može doneti više štete nego koristi.

Bol u grlu može da se javi i usled produžene iritacije na primer kod dužeg boravka u zadimljenim prostorijama, usled ispijanja većih količina gaziranih napitaka, zbog pušenja, konzumiranja alkohola, hrkanja, alergija. U ovim slučajevima prvi korak je prekinuti izloženost iritansu, koristiti oriblete za sisanje ili ispirati grlo biljnim čajem. Možda niste znali ali, bol u grlu može nastati i kao posledica gastro-ezofagealne refluksne bolesti kao i postnazalne sekrecije. U ovim slučajevima suština je u lečenje osnovne bolesti.

Laringitis se vrlo često sreće u praksi. Karakteriše ga bol u grlu praćena promuklošću ili čak gubitkom glasa. Najčešće je izazvan bakterijama ili virusima. Pored bola prisutan je i stalni nadražaj na kašalj kao i stvaranje sekreta. Do zapaljenja glasnih žica može doći i uslad prekomernog korišćenja glasa npr. jako glasnog pričanja ili pevanja.

Bolovi u grlu u najvećem broju slučajeva jesu bezopasni ali ipak zahtevaju pažnju. Oštećena sluznica je laka meta za mikroorganizme pa joj treba pomoći da se što pre regeneriše. U tu svrhu pomaže grgoljenje slanog rastvora (½ male kašičice soli na 2dl vode), čaja od žalfije i kamilice kao i sisanje oribleta koje imaju antiseptičko i protivupalno dejstvo. Važno je takođe i izbegavati kiselu i slanu hranu, zaštiti grlo od hladnoće (maramu ili šal vezati oko vrata), u prostorijama u kojima boravite vazduh ne treba da bude suv. To još više nadražuje sluznicu. Na grejna tela stavite posudice sa vodom ili koristite ovlaživače vazduha. Izbegavajte naprezanje glasnih žica.

Komentari