kašalj odrasli

Kašalj predstavlja naglo, eksplozivno izdisanje, pri čemu brzo strujanje vazduha tera nakupljeni sadržaj sluznice disajnih puteva ka ustima. Najčešće je to refleksni odgovor koji nastaje nadražajem receptora za kašalj, smeštenih u sluznici ždrela, grkljana, dušnika, bronhija i ređe u malim bronhijalnim putevima.

Iako se češće govori o kašlju u dečijem uzrastu, kašalj kod odraslih se ne sme zanemariti, jer često može biti dugotrajan, uporan, ali može izazvati i ozbiljne komplikacije. Kod odraslih, nadražaj na kašalj najčešće izazivaju virusi, čestice prašine, isparljiva hemijska sredstva, promene u temperaturi i duvanski dim.

U određenim situacijama, imunološki sistem slabi, gubi sposobnost odbrane i bronhijalne ćelije, kao mehanizam oporavka, stvaraju veće količine gustog sekreta koji blokira treplje na površini ćelija i otežava disanje.

Kod pušača višegodišnje udisanje dima iz dvadesetak cigareta dnevno vodi bronhitisu, jer supstance iz cigareta uništavaju ćelije koje prekrivaju disajne puteve. Kašljem se izbacuje nakupljeni sekret, ali nakon nekog vremena, ma koliko bio jak, ne može biti potpuno efikasan. Posledica je da sekret postaje plodno tlo za razmnožavanje bakterija uz pojačavanje napada kašlja.

Kod gustog i lepljivog sekreta, dodatnu pomoć predstavlja povećan unos tečnosti. Povećan unos tečnosti deluje tako što razređuje gust i lepljiv sekret i na taj način olakšava iskašljavanje.

Ekstrakt lista bršljana se primenjuje u terapiji kašlja, razređuje gust i lepljiv sekret, širi disajne puteve i olakšava iskašljavanje. Kod nas na tržištu ekstrakt lista bršljana, registrovan kao biljni lek,  postoji u obliku šumećih tableta (Prospan® šumeće tablete) čijom primenom se unosi dodatna količina tečnosti, a koji se može primeniti u obliku toplog ili hladnog napitka.

Šta je biljni lek a šta biljni dijetetski proizvod

 

Komentari