Kašalj, šta sve može biti uzrok i kako pomoći

kašalj

Kašalj je refleksna radnja koja čisti disajne puteve od mukusa i stranih čestica koje izazivaju iritaciju. Svi kašljemo kada s vremena na vreme treba da pročistimo grlo, ali postoje i stanja u kojima je on učestaliji i dugotrajniji.

Kašalj, šta treba da znamo?

Kašalj koji traje kraće od 3 nedelje je akutni i većina epizoda akutnog kašlja će proći ili će se ublažiti tokom dve nedelje. Ako traje između 3 i 8 nedelja i u tom periodu se ne poboljšava govorimo o subakutnom kašlju, dok uporan kašalj koji traje duže od 8 nedelja smatramo hroničnim.

U slučaju iskašljavanja krvi ili kašlja koji podseća na pseći lavež obavezno se treba javiti lekaru, kao i ukoliko u roku od nekoliko nedelja nema nikakvog poboljšanja.

Šta izaziva kašalj?

Kašalj mogu izazvati različiti, privremeni ili trajni faktori.

Iritansi kao izazivači nadražajnog kašlja

Kašljanje je standardan način pročišćavanja disajnih puteva. Kada su disajni putevi nadraženi mukusom ili stranim česticama poput dima ili prašine, kašalj je refleksna radnja koja ima za cilj da se čestice i sekret otklone i olakšava disanja. Najčešće je ovaj tip kašlja povremen i nije čest, i kada izloženost iritansu prestane i on se umiruje.

Virusi i bakterije najčešći uzročnici kašlja

Najčešći uzrok kašlja su respiratorne infekcije tipa gripa ili prehlade. Infekcije organa za disanje obično izazivaju virusi i one mogu trajati od nekoliko dana do nedelje. U slučaju infekcija kašalj je konstantan, u početku suv a kasnije sa iskašljavanjem. Iskašljani sadržaj može biti proziran što je najčešći slučaj kada je u pitanju virusna infekcija ali može biti i žućkaste do zelenkaste boje što ukazuje na infekciju bakterijama. Može ga pratiti zapaljenje grla, teško disanje, zapušen nos i bolovi u grudima. Kašalj u slučaju infekcija uvek treba adekvatno tretirati kako se ne bi i inače nadražena sluznica disajnih puteva još više iritirala. U ovu svrhu mogu se koristiti preparati na bazi lekovitog bilja.

Pušački kašalj

Pušenje je veoma čest uzrok kašlja i ovo je obično hroničan, upečatljivog zvuka. Čestice dima iritiraju odnosno nadražuju sluznicu organa za disanje što uzrokuje kašalj koji je suv. Vremenom dolazi i do razvoja zapaljenja i povećanog lučenja sluzi te suv kašalj prelazi u produktivni i ima hronični tok.

Za ovaj tip kašlja je karakteristično da je posebno izražen u jutarnjim satima i javlja se u napadima: traje dok se ne iskašlje oskudni, gusti sekret koji se u toku noći nakupio u disajnim putevima. Kao posledica dugotrajne konzumacije duvana razvija se hronična opstruktivna bolest pluća. Prvi korak u rešavanju ove vrste kašlja je prestanak pušenja a u cilju ublažavanja intenziteta kašlja i za lakše iskašljavanje od pomoći su i sirupi na bazi bilja.

Astma uzrok opstruktivnog kašlja

Čest uzrok kašlja je astma. Astmatični kašalj je obično nadražajan i suv, pojavljuje se iznenada a uzrok je kontakt sluznice disajnih puteva sa nekom supstancom na koju je osoba osetljiva i koja nadražuje disajne puteve. Kod blažih oblika astme može biti pokrenut smejanjem, udahom hladnog vazduha, dubokim udahom. Nakon što se napad kašlja smiri u plućima se čuje zvuk koji se opisuje kao sviranje u grudima.

Kao i kod drugih vrsti opstruktivnog kašlja tako i kada je uzrok astma, osoba oseća da se guši, nedostaje joj  vazduh. Može se javiti bez obzira na doba dana a češći je u toku noći. Kod opstruktivog kašlja od pomoći su pumpice koje sadrže bronhodilatatore tj lekove koji šire disajne puteve čime se opstrukcija eliminiše.

Bolest srca može biti uzrok kašljanja

Kašalj koji prati gušenje, otežano disanje, pojačava se prilikom napora ili u ležećem položaju može biti znak srčane slabosti ili odnosno “popuštanja” srca. U plućima se čuje karakteristično pucketanje. Sekret koji se iskašljava može biti penušav, vodenast. Ovaj tip kašlja rešava se lečenjem osnovne bolesti a od pomoći mogu biti i neke nefarmakološke mere poput spavanja na uzdignutom jastuku, unos većih količina vode.

Neželjeni efekat nekih lekova

Neki lekovi poput inhibitora angiotenzin-konvertujućeg enzima, tzv. ACE-inhibitora, koji se koriste u terapiji visokog krvnog pritiska, mogu da izazovu kašaljanje koje prestaje po prestanku terapije. Ukoliko je kašalj jako izražen i ometa svakodnevne aktivnosti, neophodno je obratiti se kardiologu kako bi korigovao terapiju i propisao ACE inhibitor koji ima manji potencijal da izazove ovaj neželjeni efekat. Kašalj izazvan ovom vrstom lekova je suv i nadražujuć ali ako traje duži vremenski period, dugotrajna nadraženost disajnih puteva može uzrokovati zapaljenje.

Problemi sa organima za varenje, uzrok kašlja koji se javlja najčešće nakon obroka

Hronični kašalj može da izazove i GERB (gastroezofagealna refluksna bolest), a to je stanje u kojem se sadržaj želuca vraća u jednjak, što stimuliše refleks u trahejama izazivajući kašalj. Lečenjem osnovne bolesti i kašalj nestaje. Kašljanje se u slučaju GERB-a najčešće pojavljuje nakon obroka, suv je ali zbog karakterističnog zvuka osoba stiče utisak da se ipak radi o produktivnom kašlju. Izolovana primena preparata za ublažavanje kašlja ne rešava problem već terapija osnovne bolesti i uvođenje odgovarajućeg režima ishrane.

Kašalj koji se pojavljuje u napadima tokom uzimanja hrane, najčešće tečnosti, ukazuje na vezu između jednjaka ili sistema za disanje (fistula), što se sreće kod tumora jednjaka i pluća. Kada postoji poremećaj refleksa gutanja (npr kod parkinsonove bolesti), kašalj se može javiti nakon uzimanja hrane pošto deo hrane dospeva u sistem za disanje. Samomedikacija u ovim slučajevima nije opravdana već je neophodno potražiti pomoć lekara.

Ostali faktori

Kašalj mogu da izazovu i stanja kao što su: oštećenje glasnih žica, postnazalni drip, bakterijske infekcija poput upale pluća i velikog kašlja i ozbiljna stanja kao što su plućna embolija, tumor pluća.

Kada je kašalj urgentno stanje?

Ukoliko kašalj dugo traje, ne poboljšava se i javljaju se i neki dodatni simptomi, potrebno je potražiti pomoć lekara. Ti dodatni simptomi su: groznica, bol u grudima, glavobolja, konfuzija. Iskašljavanje krvi ili problemi sa disanjem zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Kako se kašalj tretira?

Zavisno od uzroka kašalj se tretira na različite načine.

Pomoć kod kuće

Kašalj izazvan virusima se ne leči antibioticima. U kućnim uslovima se ovaj kašalj može ublažiti:

  • Unošenjem velike količine tečnosti
  • Podizanjem uzglavlja tokom spavanja
  • Ispiranje grla toplim rastvorom slane vode
  • Izbegavanjem iritanasa poput prašine i dima
  • Dodavanjem meda ili đumbira u topao čaj
  • Upotrebom dekongestivnih sprejeva za nos
  • Preparatima na bazi bilja (sirupi, tablete, pastille…) koje možete kupiti u apotekama.

Stručna pomoć

Stručna pomoć podrazumeva da će lekar pogledati grlo, poslušati pluća i postaviti neka pitanja u vezi sa drugim simptomima. Ukoliko je kašalj izazvan bakterijama lekar će propisati antibiotike. Lekovi se najčešće uzimaju nedelju dana i u tom periodu kašalj se povuče. U nekim slučajevima će propisati i sredstvo za iskašljavanje ili sirup protiv kašlja. Ukoliko ne može da utvrdi uzrok kašlja lekar može tražiti da uradite i neke dodatne testove, kao što su:

  • Rendgenski snimak pluća
  • Testovi krvi i kože
  • Bris grla

Iako se retko javlja kao jedini simptom kod problema sa srcem, lekar može tražiti i EHO srca da bi se uverio da srce radi dobro i nije uzrok kašaljanja. Teži slučajevi kašlja mogu zahtevati dodatne dijagnostičke postupke.

Kako u apoteci odabrati preparat za pomoć kod kašlja?

Kašalj nikada ne treba zanemarivati. Dugotrajnim kašaljanjem se oštećuje sluznica disajnih puteva i stvara pogodno tlo za razvoj infekcije zato, kašalj treba tretirati na pravi način.

Preparat koji treba da olakša tegobe uzrokovane kašljanjem treba birati na osnovu:

Tipa kašlja. Kod suvog i nadražajnog kašlja cilj je sprečiti kašljanje kako bi se sprečila dalja iritacija disajnjih puteva i oštećenje sluznice dok se kod produktivnog kašlja stimuliše iskašljavanje kako bi se eliminisao nakupljeni secret i sprečio razvoj infekcije. Dakle, prvi korak je da odaberete preparat shodno tipu kašlja. Danas postoje i preprati koji deluju uspešno na oba tipa kašlja npr. oni na bazi bršljana ili preparati koji sadrže ekstrakte više lekovitih biljaka.

Farmaceutski oblik. Da li ćete uzeti preparat u obliku sirupa, klasičnih tableta, tableta za sisanje ili šumećih, ili pak kapi, zavisi od starosti osobe kojoj je proizvod namenjen i ličnih preferenci. Deci se preporučuju kapi ili sirup dok su odraslima dostupni svi farmaceutski oblici.

Registacija proizvoda. Kada smo odredili tip kašlja i farmaceutski oblik, pacijent nailazi na sledeću ne tako bezazlenu poteškoću oko izbora…više proizvođača prave slične proizvode. Koji je bolji?

Uvek prednost dajte onima koji su registrovani kao biljni lekovi, to znači da su takvi proizvodi prošli sve kontrole i ispitivanja efikasnosti i bezbednosti kao bilo koji drugi sintetski lek što ih neosporno čini pouzdanijim u odnosu na preparate sličnog sastava koji su registrovani kao dijetetski suplementi.

Renomirani proizvođač. Kupovina preparata renomiranog proizvođača nije pomodarstvo već realna potreba kako bi se osigurao najbolji izbor. Renomirani proizvođači, mnogo novca ulažu u ispitivanja, analize, u inovativne molekule zbog čega su i stekli reputaciju kakvu imaju.

Šta se dešava ukoliko se kašalj ne tretira?

U većini slučajeva kašalj će proći u roku od 1-2 nedelje i neće izazvati nikakve dugotrajne posledice. U nekim slučajevima ozbiljan kašalj može izazvati privremene komplikacije, kao što su: umor, vrtoglavica, glavobolja… Do povlačenja ovih tegoba dolazi sa otklanjanjaem primarnog uzroka kašlja.

Kašaljanje koje je simptom nekog ozbiljnijeg stanja neće proći samo od sebe. Ukoliko se ne tretira, osnovno stanje će se pogoršati i izazvati druge simptome.

Komentari