Zapušen nos

Odgovor Stručnjaka: ZAPUŠEN NOS –

„Podložna sam čestim respiratornim infekcijama koje me nisu zaobišle ni ove sezone. Sa svim simptomima se uspešno borim ali mi zapušenost nosa predstavlja najveći problem, naročito uveče jer mi otežava spavanje. Pokušala sam sa različitim preparatima za „otpušavanje” ali mi je sluznica nosa posle njihove upotrebe isušena i imam utisak, ljuspasta. Koristila sam i različite morske vode ali mi nisu pomogle. Molim Vas posavetujte me koje preparate da koristim kako bih i ovaj problem rešila na najbolji način.“
-Nadežda Petrović


Draga Nadežda,

Zapušen nos ili nosna kongestija nastaje kada postoji zapaljenje sluznice nosa pa je ona otečena, samim tim je i disanje na nos otežano. Ovaj problem uspešno se rešava primenom nazalnih dekongestiva odnosno preparata koji u sebi sadrže vazokonstriktorne supstance (nafazolin, oksimetazolin, ksilometazolin….). Pod njihovim uticajem otok sluznice nosa se smanjuje pa nosni hodnici ponovo postaju prohodni. Ovi preparati se međusobno razlikuju po farmaceutskom obliku (kapi ili sprej), brzini početka dejstva, dužini trajanja efekta, prisustvu konzervansa, roku upotrebe po otvaranju bočice.

Proizvodi sa nafazolinom su uglavnom prisutni na našem tržištu u obliku kapi i zbog relativno kratkog delovanja sve više ih potiskuju oni sa oksimetazolinom i ksilometazolinom, i to proizvodi u obliku spreja. Preparati sa oksimetazolinom dejstvo ostvaruju nakon 15 minuta i ono se oseća 6-8 sati. Najbrži početak delovanja imaju preprati sa ksilometazolinom, nakon 5-10 minuta i efekat traje i do 12 sati što je vrlo bitno jer je učestalost upotrebe manja. Vama bi sprejevi za nos sa ksilometazolinom najviše odgovarali s obzirom da Vam posebno teško pada otežano disanje u toku noći.

Usled upotrebe nazalnih dekongestiva kod nekih osoba se javlja vrlo izražena suvoća sluznice nosa ali, i za ovaj problem postoji vrlo efikasno rešenje. Od nedavno su na našem tržištu proizvodi u obliku spreja koji pored ksilometazolina kao delujuće supstance, sadrže i hijaluronsku kiselinu. Iskustva o dejstvu ove supstance u preparatima za negu kože kao i različitim stomatološkim preparatima iskorišćena su kako bi se upravo problem oštećene i isušene nosne sluznice efikasno rešio. Hijaluronska kiselina ima svojstvo da za sebe vezuje vodu čime se sluznica nosa održava vlažnom a takođe stimuliše njeno zaceljenje u slučaju da je oštećena. Pogodnost ovog spreja je i u tome što zahvaljujući inovativnom 3k sistemu pumpice, ne sadrži konzervans a može se koristiti 12 meseci nakon otvaranja odnosno, prve upotrebe.

Na kraju moram Vam skrenuti pažnju da preparate za otpušenje nosa ne koristite duže od 3-5 dana u kontinuitetu.

Takođe, važno je da poradite na svom imunitetu. Zdrav životni stil se podrazumeva a predlažem da bar pred sezonu virusa koristite i neki preparat za jačanje imunuteta.

Mr ph. Maja Pavlović – Mitić

Komentari