Burzitis

Burzitis je relativno nepoznato ali često inflamatorno oboljenje. Predstavlja zapaljenje burze – male zatvorene vreće ispunjene tečnošću, koja je smeštena u unutrašnjosti zglobova. Osnovna funkcija burze jeste da smanji trenje između tetiva i kosti, tetiva i tetiva, i između koštanih izbočina i kože. Život bez njih bi bio veoma bolan. U telu ima oko 160 burzi i njihova upala predstavlja jedan od oblika vanzglobnog reumatizma.


Burzitis najčešće nastaje kod muškaraca verovatno zbog veće fizičke aktivnosti. Do upale najčešće dolazi u predelu ramena, lakta, kolena, kukovima, Ahilovoj tetivi, stopalima i krstima.

Akutni burzitis nastaje naglo i praćen je veoma intenzivnim bolom. Hronični burzitis je mnogo češća forma i najčešće je uzrokovan hroničnim traumama.

Simptomi akutnog burzitisa

•   oštar bolkoji se povećava kada se pokušava napraviti pokret ili se javlja u toku noći

•   ograničavanje pokretaugroženog dela tela

•   otok, osetljivost na dodir, bol i toplotau predelu akutnog zapaljenja

Ako akutna faza prestane, a naslage kalcijuma i ukočenost u predelu oboljenja ostanu, burzitis može postati hroničan i može

trajati mesecima i godinama.

Burzitis u predelu ramenaje vrlo čest. Nastaje kada se kalcijumove soli koje su najčešće u tetivi mišića supraspinatusa dospeju u burzu i izazovu akutnu upalu. Bol se javlja naglo, često noću. Pokreti u ramenu su ograničeni. Lečenje se sprovodi postavljanjem ruke u položaj koji je odmaktnut od tela umetanjem jastučića između grudnog koša i nadlaktice. Bolno i otečeno mesto masirati ledom a onda naneti antireumatsku mast. U slučajevima da bol ne popušta, uzeti antireumatik.

Uzroci nastanka

Burzitis nastaje različitim mehanizmima – trenjem, hemijskim agensima ili septički.

Trenje se događa kod stalnog ponovljanja kretnji tetive preko burze, i od ovog oblika najčešće oboljevaju profesionalni sportisti i osobe koje učestalo ponavljaju iste pokrete, kao što su teniseri, trkači, čistačice, zidari i dr. Mehanička iritacija uzrokuje upalu koja dovodi do izlučivanja tečnosti u samu burzu, što dovodi do otoka i pojave bola.

Hemijski burzitisnastaje kao posledica hroničnih upalnih procesa okolnih tkiva, naročito tetiva.

Septički,kao najređi oblik burzitisa nastaje prodiranjem bakterija u burzu, putem krvotoka ili prilikom povreda – direktno putem oštećene kože.

Studentski lakat – radi se o upali burze na samom laktu ispod kože, a iznad koštanog vrha, upravo tamo gde lakat dodiruje podlogu kada se naslonite na sto. Kod dugotrajnog naslanjanja na laktove (prilikom učenja za stolom, ili drugih sličnih aktivnosti) dolazi do pritiska na sluznu vreću, koja zatim reaguje upalom. Upala dovodi do bubrenja burze u kojoj se nakuplja tečnost, a sve je to praćeno stvaranjem „jastuka” na laktu uz prisutan bol, pogotovu kod pritiska.

Burzitis kolena. Samo u predelu kolena postoji oko 30 sluznih kesica ali  najveći značaj ima Prepatelarni burzitis- na samom vrhu kolena nalazi se koščica koju zovemo patela, a između nje i kože nalazi se tzv „prepatelarna burza”. Ona se relativno često upali, bilo kod dužeg čučanja, manjih i čestih udaraca, ili kod jednog jačeg udarca ili pada. Ovo je stanje gotovo profesionalno oboljenje parketara i keramičara, ali se često viđa i u svim onim sportovima u kojima su padovi ili kontakt sa podlogom česti, od odbojke i košarke, preko rukometa i fudbala pa sve do borilačkih veština i gimnastike.

Burzitis kuka, Trohanterični burzitis- u području velikog trohantera natkolene kosti (spoljašnja strana kuka) postoji više burza čija upala može nastati iz dva razloga: direktne traume – pad na bok, što je ređe i prenaprezanja – veći broj mikrotrauma, što je češće, a nastaju nakon dugotrajnog sedenja, stajanja, trčanja na duge staze. Bol je glavni simptom i uvek se javlja sa spoljašnje strane, koja se može širiti duž butine prema kolenu, a pojačava se pri pokretima kao što su izlazak iz automobila, penjanje uz stepenice. Bol možemo izazvati i u mirovanju, dodirivanjem spoljašnjeg dela kuka. Burzitis u području kuka ne uzrokuje vidljivi otok ili crvenilo kože jer su burze u tom području smještene duboko ispod „debelih” mišića.

Burzitisi u predelu stopalasu česti i prave poteškoće pri nošenju obuće. Najčešći je tzv angularni burzitis koji nastaje u predelu bazalnog zgloba palca. Ispoljava se kao crveno-plavičasta tvorevina koja je elastična i bolna na dodir. Leči se na prvom mestu uklanjanjem uzroka nastanka a to je trenje obuće i ispupčenja na palcu. Obuća treba da bude mekana i prostrana. U težim slučajevima radi se operacija koštanog ispupčenja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, laboratorijskim nalazima, redgenografijom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom. Diferencijalna dijagnostika uključuje artritis, kristalni burzitis, burzitis kao deo slike reumatske bolesti, u određenim slučajevima i punktat burze na bakterije i ostale činioce upale.

Lečenje

Terapija burzitisa podrazumeva mirovanje. Otečeno i bolno mesto bi trebalo da se 2-3 puta dnevno po desetak minuta masira ledom posle čega treba naneti antireumatsku kremu. Cilj je da se bol, otok i upala smanje. U slučaju da su bolovi jačeg intenziteta lekar će prepisati nesteroidni antireumatik. Ponekad je neophodna i lokalna infiltracija kortikosteroida u burzu. Terapija uključuje i veliki broj metoda fizikalne terapije, od elektroterapija, magneta, lasera do ultrazvuka. Ukoliko sve klasične metode ne daju rezultate ponekad je neophodno i hiruško odstranjivanje kompletene burze.

Posle ozdravljenja, redovnim aktivnostima se treba vratiti postepeno.

Alternativne metode

Može se primeniti lečenje lekovitim biljem(tinktura napravljena od vrbine kore, kore bekovine i celerovog semena, koja se utrljava u bolno mesto), homeopatski preparati (pripravci od Belladone Bryonie, Rhus toxicodendrona).

Ishrana

Preporučuje se unos vitamina C, vitamina A i cinka radi stvaranja kolagena, koji ulazi u sastav tkiva, radi obnavljanja oštećenih tetiva i tkiva burze.

Izvori vitamina C su citrusi, krompir, zeleno povrće, ulje bakalara je dobar izvor vitamina A. Po nekim izvorima kao preventiva nastanka ponovljenh burzitisa mogu pomoći i injekcije vitamina B12.

Mlađe žene vrlo često oboljevaju od površinskog burzitisa pete. Ovaj burzitis uglavnom nastaje usled nošenja neprikladne obuće, previsokih potpetica i/ili ispupčenja gornjeg dela koštane kvrge na kosti pete. Lečenje podrazumeva povišenje pete stopala, a ne cipele, i to tako da bolna burza dođe iznad gornje ivice cipele. Retko je potreban operativni zahvat.

napisala: mr ph. spec. Daliborka Tišić