Tendinitis – Upala tetiva

Većina ljudi razvije zapaljenje tetive zato što njihov posao ili hobi uključuje ponavljajuće pokrete koji opterećuju tetivu. Neodgovarajuća tehnika pokreta, obuća, pomagala… dodatno opterećuju i oštećuju tetivu. Kod rekreativnog bavljenja sportom neophodno je dobro istezanje, ne samo nakon, nego i pre fizičke aktivnosti, pravilna tehnika vežbanja i rad na jačanju mišića i tetiva.


Tendinitis je zapaljenje unutar ili oko tetive. Tetive su vezivne trake koje spajaju mišić za kost i učestvuju u prenosu sile i pokreta. Tetive su građene tako da mogu da se savijaju, rastežu ili uvrću. Zapaljenje nastaje zbog preopterećenja, bolesti ili povrede koja cepa tetivna vlakna. Iako može zahvatiti bilo koju tetivu u telu najčešće se javlja u ramenom zglobu, laktu, ručnom zglobu i na peti. Najpoznatija su zapaljenja tetive sa spoljašnje strane lakta, lateralni epikondilitis ili teniski lakat, i tetive na peti, Ahilove tetive.

Upala tetive zbog preopterećenja

Do zapaljenja tetiva dolazi zbog preopterećenja bilo kojom vrstm aktivnosti. Iako je najčešća kod sportista može nastati kod raznih profesija i aktivnosti. Zajedničko svim uzrocima je ponavljano naprezanje odnosno korišćnje istih pokreta iznova i iznova. Osoba koja obavlja poslove koji uključuju ponavljane pokrete, neuobičajene pozicije, često podizanje ruku iznad glave, vibraciju ili velike napore ima veći rizik da razvije tendinitis.

Upala tetiva kod sportista

Sportovi kod kojih je učestalije javljanje upala tetiva su: košarka, kuglanje, golf, trčanje, plivanje i tenis, naročito ako tehnika vežbanja nije pravilna.

Češće je kod osoba koje vežbaju povremeno nego kod redovnih umerenih vežbača. Češće je i u starijoj životnoj dobi jer tetive i mišići gube elastičnost tokom vremena. Bol može biti izražen i pogoršavati se s vremenom zbog napredovanja oštećenja tetive ukoliko se zglob i dalje koristi. Većina tendinitisa prolazi za dve do četiri nedelje. Hronični tendinitis traje šest i više nedelja. Najčeći razlog je nedovoljna pošteda zahvaćenog zgloba.

U hroničnim slučajevima može se javiti i ograničenje pokreta u zglobu zbog stvaranja ožiljnog tkiva, ali i povećati šansa za pucanje tetive koje mora operativno da se leči.

Bol je najizraženiji simptom upale tetiva

Znaci i simptomi tendinitisa se javljaju na mestu pripoja tetive za kost. Bol koji se pojačava prilikom pokretanja zgloba je najizraženiji simptom. Može biti praćen osetljivošću i oticanjem cele regije. Zahvaćena tetiva je tvrda, koža iznad nje crvena i topla kod jačeg zapaljenja.

Za dijagnozu tendinitisa uglavnom je dovoljan samo fizikalni pregled. Dalja dijagnostika je neophodna samo ukoliko postoji sumnja na neko oboljenje ili stanje koje bi moglo dodatno doprineti razvoju tendinitisa.

Lečenjem se smanjuje bol i zapaljenje

Cilj lečenja tendinitisa je da se smanji bol i zapaljenje. Neophodna je pošteda zahvaćenog mišića/zgloba. Treba izbegavati svaki posao ili sport preko granice bola.

  • Odmor je najvažniji u lečenju zapaljenja tetive.
  • Podizanje ekstremiteta ukoliko je zglob noge kao i kompresija elastičnim zavojem ili trakama smanjiće oticanje i ubrzati oporavak.
  • Primena leda na zahvaćeni predeo 2 do 3 puta dnevno smanjuje bol, spazam mišića i oticanje.

Ukoliko pošteda, mirovanje i primena leda ne pomognu neophodno je obratiti se lekaru.

Farmakoterapija  

Na raspolaganju su injekcije kortikosteroida u predeo tetive koje smanjuju bol i zapaljenje. Ukoliko se često primenjuju mogu dovesti do slabljenja tetive, čak i njenog pucanja i neophodan je oprez kod korišćenja.

Lekovi protiv bolova smanjuju, takođe, bol i zapaljenje. Mogu se uzimati kao tablete ili u obliku masti lokalno.

Procedure fizikalne medicine (laser, ultrazvuk…) značajno doprinose bržem oporavku.

Kod pucanja tetive i u nekim slučajevima hroničnog tendinitisa primenjuje se i hirurško lečenje.

Komentari