napisala: Dr Vesna Tepšić – Ostojić, psihijatar

Reč andropauza potiče iz grčkog jezika i dolazi od reči „andros” muškarac i „pausis” kraj. Andropauzi kod muškaraca odgovara menopauza kod žena. Dugo vremena je andropauza smatrana izmišljotinom farmaceutske industrije i prikazivana kao način da se poveća zarada prodajom preparata koji leče nepostojeće stanje.


Međutim, ovaj fenomen nije nov i opisan je još krajem 18. veka pod imenom „opadanje”. Savremena istraživanja su pokazala da i kod muškaraca i kod žena dolazi do opadanja lučenja polnih hormona. Za razliku od menopauze kod koje dolazi do relativno naglog prestanka lučenja ženskih polnih hormona andropauza je suptilan i postepen proces koji će muškarce (uz manje ili više izražene tegobe) uvesti u starije životno doba.

Testosteron

Nivo muškog polnog hormona testosterona značajno varira od muškaraca do muškarca. Ipak, stariji muškarci imaju niže nivoe nego mlađi. Smatra se da je najveći nivo oko 17. godine života i da se kasnije polako smanjuje-za oko 1 procenat godišnje nakon 30. godine. Znaci i simptomi smanjenja nivoa testosterona različito su izraženi kod muškaraca. Rezultati istraživanja ukazuju da i do polovine muškaraca ima manje ili više izražene simptome andropauze. Prvi simptomi se mogu javiti već oko 30. godine, iako se tipični u skoro 70% slučajeva prvi put javljaju između 50. i 55. godine.

Znaci i simptomi

Neki od znakova i simptoma su deo normalnog procesa starenja, međutim u andropauzi njihov intenzitet i učestalost su veći. Na nastanak drugih utiču i različiti faktori kao problemi sa štitnom žlezdom, neželjena dejstva lekova, hronične bolesti, depresija, zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci…

▶ Promene u seksualnom funkcionisanju mogu uključivati erektilnu disfunkciju, smanjenje seksualne želje, izostanak jutarnjih erekcija, manje spontanih erekcija (na primer tokom spavanja), sterilitet, smanjenje testisa… Ove promene mogu značajno negativno uticati na samopouzdanje i partnerske odnose.

▶ Promene u obrascima spavanja najčešče su u vidu otežanog uspavljivanja, ranojutarnjeg buđenja ili povećane potrebe za snom.

▶ Najčešće fizičke promene su povećanje količine masnog tkiva i smanjenje mišićne mase, snage i izdržljivosti, smanjenje koštane gustine, smanjenje tonusa kože i gubitak dlaka, otečenost i bolnost grudi, talasi toplote i preznojavanje, osećaj smanjenja fizičke energije…

▶ Emotivne promene se takođe javljaju kao rezultat smanjenja nivoa testosterona. Promene raspoloženja prema tužnom sve do depresivnosti, otežan fokus pažnje, oslabljena koncentracija i upamćivanje, pad volje i motivacije, samopouzdanja, razdražljivost, nervoza…

Dijagnoza i lečenje

Određivanje nivoa testosterona je jedini pouzdan način dijagnoze andropauze. Detaljim kliničkim pregledom i eventualnim dopunskim analizama potrebno je isključiti i druge uzroke koji mogu da doprinesu ili uzrokuju simptome. U lečenju se primenjuje terapija testosteronom. Testosteron se primenjuje u obliku injekcija, tableta i flastera. Rezultati, međutim, nisu uvek zadovoljavajući. Kod nekih muškaraca efikasno će otkloniti simptome dok kod drugih, naročito starije životne dobi neće imati efekta.

Postoje i rizici po zdravlje – ova vrsta terapije može da poveća rizik od karcinoma prostate. Ukoliko se posumnja na smanjen nivo testosterona, odnosno, postoje simptomi andropauze neophodno je obratiti se urologu i/ili endokrinologu koji će predložiti najbolji način lečenja.

U slučaju postojanja izraženih psihičkih smetnji u lečenje se uključuju i psihijatar i psihoterapeut. Neophodno je znati da depresija ne znači samo tugu i neraspoloženje. Razlog za traženje pomoći treba da budu i izražena nervoza i razdražljivost, izolacija i povlačenje od porodice ili društva, neracionalno povećanje posvećenosti poslu, povećana upotreba alkohola ili psihoaktivnih supstanci…

Andropauza nije kriza srednjih godina nego hormonalna promena koja može uticati i na psihičko stanje. Za krizu srednjih godina karakteristično je povećanje libida i aktivnosti, dok je kod andropauze upravo suprotno – opadanje.

Ne može da se zameni testosteron, ali može da se pomogne

Ne postoji preparat ili tretman koji će povećati lučenje testosterona, ali relativno jednostavnim promenama životnog stila, navika ili lekova koji se uzimaju mogu da se ublaže simptomi i popravi kvalitet života. Neželjeno dejstvo mnogih lekova (na primer lekovi za snižavanje krvnog pritiska) je erektilna disfunkcija. Otvorena žalba na postojanje neželjenog dejstva i zamena leka rešiće problem. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost kao i dovoljno sna preduslovi su dobrog zdravlja. Promenom životnog stila i navika održaće se optimalna telesna težina, snaga, nivo energije i mišićna masa. Redovna fizička aktivnost pridoneće takođe i popravljanju raspoloženja i kvaliteta sna.

Andropauza od mita dostvarnostiNajčešći simptomi andropauze:

• pad libida
• slabljenje erekcije
• osećanje iscrpljenosti
• nervoza
• razdražljivost
• bezvoljnost
• depresija
• smanjenje gustine kostiju
• bolovi u zglobovima i mišićima

Komentari