Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?

Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi.

autor: mr ph. Aleksandra Dumić


Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja ljudi. Poneka čašica sa prijateljima posle posla, čaša-dve vina uz ručak, tradicionalna rakija za „dobro jutro“ i „cirkulaciju”, pivo uz gledanje utakmice…

Za većinu ljudi čašica alkoholnog pića, s vremena na vreme, ne predstavlja problem. Međutim, alkohol može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje osoba sa poremećajima regulacije nivoa šećera u krvi, odnosno dijabetesom tipa 1 i 2.

Akoholna pića nastaju vrenjem šećera iz voća i žitarica uz pomoć gljivica kvasnica. Pored toga mogu sadržati različite aditive koji im daju ukus, aromu i boju.

ALKOHOL RUŠI SOCIJALNE BARIJERE

Alkohol inhibira razne socijalne barijere u mozgu zbog čega se ljudi opuste, budu pričljiviji, veseliji ali ponekad i agresivniji. Alkoholu se zbog ovih manifestacija pripisuje stimulativno dejstvo a da ga on zapravo uopšte nema.

Efekti koji se javljaju usled konzumiranja alkohola posledica su depresije centara u mozgu a manifestacije su različite kako vreme protiče, počevši od tih prvih kada su socijalne inhibicije prigušene i kada se prividno osećamo stimulisani preko daljeg prigušivanja ostalih funkcija mozga od kojih su najvažniji centri za disanje, srčani rad i refleks gutanja.

METABOLIZAM ALKOHOLA

Jetra, kao glavni detoksikator organizma, kod zdravih ljudi ima kapacitet da metaboliše jedno  alkoholono pića za jedan sat (oko 350 ml piva, oko 150 ml vina ili oko 45 ml žestokog pića). Generalno se smatra da ako pijemo više od jednog pića na sat, šaljemo jetri više alkohola nego što ona može da obradi. Sve što nadmašuje kapacitet jetre izbacuje se preko pluća i bubrega, kroz urin i znoj.

Alkohol se veoma brzo apsorbuje iz želuca i creva, u proseku već nakon 5 minuta od unosa!

ODGOVOR ORGANIZMA NA ALKOHOL

Odgovor organizma na  alkohol zavisi od mnogo faktora. Svaki čovek ima svoju individualnu granicu podnošljivosti. U proseku zdrave odrasle muške osobe alkohol podnose bolje u odnosu na žene, maloletna lica i stariju populaciju. Krupnije osobe u odnosu na sitnije.

Takođe, veliki značaj ima način kozumacije: brzo ispijanje žestokih alkoholnih pića uzrokuje nagli skok nivoa alkohola u krvi. Unošenje alkohola zajedno sa masnom hranom i hranom bogatom proteinima smanjuje i usporava resorpciju alkohola te nivo alkohola u krvi dostiže svoj maksimum tek nakon dva sata, i niži je u odnosu na unošenje iste količine na prazan stomak. Sa druge strane, napici koji sadrže ugljen – dioksid (gazirana pića) pomažu resorpciju alkohola iz creva i podižu nivo alkohola u krvi.

ALKOHOL MENJA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola jer alkohol menja nivo šećera u krvi.

Unos malih količina zajedno sa hranom izaziva blag porast nivoa šećera koji nije zabrinjavajuć, ali veće količine mogu dovesti do hipoglikemije.

Pri unosu većih količina alkohola, jetra upošljava svoje celokupne radne kapacitete kako bi izmetabolisala alkohol tako da izostaje učešće u regulaciji šećera (otpušatanj glukoze u krv).

Kao posledica hipoglikemije pojavljuju se pospanost, nesvestica, gubitak svesti, koma a mogući su i smrtni ishodi.

PREPORUKA ZA DIJABETIČARE

Preporuka za sve dijabetičare je da se konsultuju sa lekarom o količini, vrsti i načinu konzumiranja alkoholnih pića kako bi se negativan uticaj na njihovo zdravlje sveo na minimum.

Nivo šećera treba pratiti kako pre tako i 24 sata nakon konzumacije alkohola i obavezno pre odlaska na spavanje.

Ukoliko postoje komplikacije dijabetesa poput ošetćenja nerava u rukama ili nogama, oštećenja oka, visok pritisak alkohol treba u potpunosti izbaciti.

Alkohol povećava nivo triglicerida u krvi pa sve osobe koje inače imaju povećan nivo masnoća alkohol bi trebale da zaobilaze.

Preporuka je da izbegavaju koktele i druge mešavine pića jer sadrže takozvane prazne kalorije, koje dodatno mogu pogoršati hiperglikemiju.

Američko udruženje dijabetičara (The American Diabetes Assotiation) dalo je smernice za dijabetičare o konzumiranju alkohola:

  • Žene ne bi trebalo da piju više od jednog, muškarci ne više od dva pića dnevno

  • Ne piti na prazan stomak i kada je nivo šećera u krvi nizak

  • Alkohol ne može da zameni obrok i ne posmatrati ga kao izvor ugljenih hidrata

  • Održavati hidrataciju organizma pićima sa nula kalorija kao što su voda i dijetalna soda

  • Pokušati sa upotrebom laganih piva i razblaženih vina (špricer).

Komentari