Policistični jajnici i ishrana, povezanost postoji

policistični jajnici i ishrana

Policistični jajnici i ishrana, da, povezanost postoji. Nepravilna ishrana je jedan od razloga za nastanak sindroma policističnih jajnika, zato je neophodno menjati je tokom lečenja.

Dr sc med. Tatjana Mraović, dijetolog


PCOS, skraćenica koju danas sve češće kao dijagnozu postavljamo ženama od rane mladosti do menopauze, prepoznatljiva kao policistični jajnici, vodene ciste na jajnicima ili samo ciste na jajnicima.

I dok su se u decenijama iza nas ovim problemom bavili isključivo ginekolozi, danas je lečenje nezamislivo bez uključivanja endokrinologa i dijetologa.

Zašto?

Odgovor je u povezivanju nastanka PCOS sa hiperinsulinemijom ili povišenim vrednostima insulina u krvi, odnosno sa nedovoljnom reakcijom ćelijskih receptora za insulin, što vodi u poremećaj metabolizma šećera.

Nastala insulinska rezistencija povećava nivo šećera u krvi, a ćelije ostaju “gladne”, bez energije. Povišen insulin ujedno utiče na jajnike tako što oni pojačano luče testosteron. Poremećaj ćeliske funkcije postaje neminovan, a ako govorimo o jajnim ćelijama, one će u tim okolnostima, ako te okolnosti duže traju, stvarati ciste.

Sklonost gojenju, sa napadima gladi koji se teško kontrolišu, akne, masna koža i kosa, proređena kosa, bolne menstruacije često neredovne, sa izostankom ovulacija, bolovi u stomaku nakon pucanja cisti su neki od simptoma. Mlade žene su do skora otkrivale ciste na jajnicima nakon upornog izostanka trudnoće. Sada se o tome misli i ranije, što je veoma dobro, upravo zato što se lečenjem koje je rano započeto proces stvaranja cisti zaustavlja.

Lečenje policističnih jajnika 

PCOS se ne može trajno izlečiti, ali se uspešno može držati pod kontrolom celog života. I ovo ne treba da bude demorališuće. Sve što se preduzima od strane dijetologa je ključan, prirodni način lečenja u kome se lišavate loših nutritivnih navika, bez odricanja od hrane, već od nepotrebne hrane.

Veliki broj devojaka i žena sa ovim sindromom je gojazno, ali to nije uvek i pravilo.

Ono što jeste pravilo je da su svim ženama pogreške u ishrani iste. To što neke nisu gojazne je samo manji unos pogrešnih namirnica u njihovoj ishrani. Uz neadekvatnu ishranu bogatu rafinisanim ugljenim hidratima obično se kod njih uočava i mala fizička aktivnost.

Kako mio-inozitol može pomoći u očuvanju ženskog zdravlja?

Dijeta i vežbanje kao deo lečenja policističnih jajnika

Ishrana i “ozbiljna” fizička aktivnost su ključ lečenja i najvažniji faktor u kontrolisanju PCOS.

Ishrana ne sme da sadrži proste ugljene hidrate, one koji se lako vare (poznate kao hrana visokog glikemijskog indeksa) i brzo napuštaju crevni trakt ulazeći u krv gde naglo dižu insulin čija funkcija nije adekvatna.

Da li se iz ishrane izbacuju ugljeni hidrati?

Da li kocku šećera, čokolade, komad belog hleba, kašičicu meda…morate da progurate? NE.

Ako ih samo rastopite u ustima njihovo varenje je gotovo i eksplozivan put šećera ka krvi je neminovan. Nezdravo, nepotrebno i glavni povod za stvaranjem zavisnosti od šećera.

To nikako ne znači da se ugljeni hidrati ne jedu, treba ih samo birati. Složeni šećeri u povrću i integralnim proizvodima su idealni u ishrani, vlakna koja oni sadrže produžavaju tok varenja i utiču na sporo otpuštanje šećera iz creva u krv. Tada se insulin luči u manjim količinama, a šećer se ne gomila u krvi.

Voće, koliko god nutritivnih prednosti ima, mora da se ograniči na male racionalne količine, da ne bi remetilo metabolizam šećera.

I zato zapamtite nije voće, već je povrće iz Raja izašlo, onda kada želimo dobro da se hranimo.

Koja vrsta dijete, tj. ishrane se preporučuje?

Redukcija kilograma je u gojaznih žena neophodna pri čemu nikako ne sme biti brza i ishitrena. Umerena redukcija sa zastupljenim složenim šećerima, umerenim masnoćama i proteinima, na duge staze je jedini pravi izbor.

Proteinske dijete poput Atkinsonove, hrono i svih sličnih modifikacija će samo poremetiti dodatno zdravlje i učiniti da ste izgubili dragoceno vreme u lečenju.

Koliko pomaže fizička aktivnost?

Fizička aktivnost povećava osetljivost ćelijskih receptora na insulin i omogućava ulazak šećera u ćelije, te njeno normalno funkcionisanje. Ovo je idealan prirodni stimulans receptora koji ni jedan medikament tako uspešno ne može da postigne. Neophodno je vežbati minimalno pet sati nedeljno da biste postigli ovaj efekat.

Mogućnosti koje pruža dijetoterapija i vežbanje su ogromne u stavljanju PCOS pod kontrolu. Iskoristite ih.

Ishrana i fizička aktivnost uspešno rešavaju tegobe sa cistama na jajniku. Medikamentozna terapija, ukoliko vam je propisana ih ne isključuje, naprotiv, i onda se treba pridržavati propisane nutritivne terapije od strane dijetologa, uz intenzivirano vežbanje.

Dijetetski suplementi koji mogu pomoći u lečenju sindroma policističnih jajnika

Komentari

Tatjana Mraović
Dr.sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista. Zaposlena u savetovalištu za ishranu Vojnomedicinske akademije. Njeno polje rada je dijetoterapija u prevenciji i lečenju hroničnih nezaraznih bolesti. Autor je više od 100 objavljenih naučnih radova. Konsultacije i prgled kod dr Mraović možete zakazati pozivom na broj: 063 24 20 30