Herpes simpleks virusi uzrokuju bolesti sluznice i kože i to prvenstveno usne duplje (tip 1) i genitalnih organa (tip 2). Dodirom, zaraženim rukama infekcija se može preneti i na oči, zanoktice, anorektalni region. Na predmetima za ličnu upotrebu, herpes simpleks virusi mogu da prežive vrlo kratko, par minuta do par sati pa je rizik da se osoba ovim putem zarazi relativno mali

Primarna infekcija HSV-1 dešava se još u detinjstvu. Najčešće se javlja kod dece starosti 2-5 godina. Prenosi inficiranim oralnim sekretom pa se dete najčešće zarazi poljupcem. Inkubacioni period je od 2-12 dana. Klinički se infekcija manifestuje upalom desni, pojavom ranica u usnoj duplji i na usnama, upalom tonzila, ranicama u nosu a ponekad i povišenom temperaturom. Dete oseća bol i peckanje u grlu, razdražljivo je i ne može da jede i pije. Što je dete mlađe i klinička slika je teža. Za spontano izlečenje potrebno je 10-14 dana. Dešava se i da primarna infekcija prođe totalno blago, neprimetno i bez kliničkih manifestacija. Simptomi infekcije jako podsećaju na streptokoknu anginu, herpanginu, pa se dešava da se postavi pogrešna dijagnoza i dete leči antibioticima, posle čega se stanje pogoršava.

Primarna infekcija HSV-2 se uglavnom dešava u doba seksualne zrelosti i to najčešće izmešu 15. i 29. godine. Infekcija se prenosi inficiranim genitalnim sekretom, prilikom seksualnog odnosa ali i bliskim kontaktom sa zaraženom kožom. Kod velikog broja ljudi, čak 70% prenošenje se dešava u trenutku kada inficirana osoba nema nikakvih smetnji, odnosno kada se nalazi u asimptomatskoj fazi bolesti.
Za herpes viruse karakteristično je da kada jednom uđu u organizam tu i ostaju i u periodima pada imuniteta dolazi do ponovnog ispoljavanja infekcije. Najčešća ponovna HPV- 1 infekcija je herpes labialis (na usnama). Češće se nalazi na donjoj nego na gornjoj usni. Mehurići ispunjeni tečnošću obično su prisutni na površini koja je manja od 1cm2 i prelaze u kruste posle 48 sati. Za spontano izlečenje potrebno je 7-10 dana. Vrlo retko se vezikule pojavljuju u usnoj duplji, nosu, na obrazima, konjuktivama. Neki ljudi tačno mogu da osete simptome pre izbijanja promena i upravo je to trenutak kada je najbolje otpočeti sa terapijom.

Inkubacioni period traje 2-14 dana, posle kod se javljaju prvi simptomi, vodeni mahurići na koži i sluznici genitalija, unutar i oko anusa. Mehurići se posle 2-4 dana zamute (zagnoje) i pucaju. Ulceracije koje nastaju su vrlo bolne. Zarastaju uz nastanak krastica koje mogu da krvare.

Mehurići i kraste su i same zarazne i prepune su virusa. Promene kod osoba sa normalnim imunitetom nestaju spontano posle 6-15 dana. Osim lokalne bolne osetljivosti javljaju se i pojačan sekret, peckanje prilikom mokrenja kao i opšti simptomi: povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja. Važno je napomenuti da iznenadna pojava herpesa kod jednog partnera koji je u dugotrajnoj vezi, ne znači obavezno da je došlo do zaraze zbog promene partnera („prevare”) već može značiti da je partner do sada bio imunokompetentan pa nije imao simptome zaraze a da već duže vreme ima virus herpesa u organizmu. Kada su simptomi infekcije prisutni korišćenje kondoma ne pruža dovoljnu zaštitu već polne odnose treba izbegavati.

Oko 80% osoba koje su imale primarnu HSV-2 infekciju imaće bar jedan recidiv dok su kod nekih epizode genitalnog herpesa jako česte, i do 10 puta godišnje, što bitno utiče na kvalitet života i psihičko stanje inficiranog. Nije pouzdano utvrđen razlog, ali na genitalne herpes infekcije mnogo su osetljivije žene nego muškarci. Jedan od mogućih razloga jesu i polne anatomske razlike. Rizik prenosa infekcije sa muškarca na ženu je 6 puta veći nego obrnuto.

Kako se leče infekcije izazvane herpes simpleks virusima?

Ukoliko promene nisu jako izražene i bolne preporučuje se samo lokalna terapija. U tu svrhu koristi se aciklovir, antivirotska mast koja da bi bila efikasna mora da se primenjuje bar 5 puta dnevno. Ukoliko se sa primenom ove masti počne kada su se mehurići već pojavili, njenom upotrebom se neznatno skraćuje tok bolesti. Ukoliko su promene jako izražene i bolne, prepisuje se antivirusni lek u obliku tableta. Kod genitalnog herpesa uvek se preporučuje terapija antivirotikom u tabletama kako bi se bolest skratila, simptomi ublažili i sprečilo širenje. U cilju olakšavanja tegoba mogu pomoći i tople sedeće kupke, kada su zadnjica, butine i kukovi u toploj vodi, kao i nošenje pamučnog veša.

Svaka osoba koja je preležala ovčje boginje može tokom života da dobije herpes zoster.

Herpes zoster je virusna infekcija koju uzrokuje Varičela-zoster virus, isti virus koji uzrokuje ovčje boginje. Kao i svi Herpes virusi i ovaj kada jednom uđe u organizam tu se zadržava odnosno ima sposobnost da se pritaji i miruje dok se usled dejstva nekog provocirajućeg faktora ponovo ne aktivira (bolest, trauma, stres, imunosupresivna terapija..). Prvi simptomi su žarenje, peckanje, svrab jednog dela kože. Dalje, javljaju se mehurići ispunjeni vodenim sadržajem, i ospe koje su grupisane na jednoj strani tela. Promene na koži praćene su jakim bolom koji je stalan, oštar, osoba ima osećaj pečenja, stezanja i štipanja. Analgetici ne pomažu. Vremenom ove promene se suše i prelaze u kraste, koje se suše i otpadaju. Ožiljci ostaju retko, jedino u slučaju sekundarnog inficiranja, usled češanja. Herpes zoster se najčešće javlja na trupu pacijenta i zadnjici a retko na licu, rukama i nogama.

Promene na koži obično prolaze za desetak dana, ali bol može da traje i više meseci. Osoba obolela od herpes zostera je zarazna u periodu od pojave promena na koži do sedam dana posle toga, odnosno dok se promene ne sasuše i postanu kruste.

Herpes zoster najčešće spontano prolazi tokom par nedelja. Terapija je lokalna i ima za cilj olakšavanje simptoma. Ukoliko se oboljenje dijagnostikuje u ranoj fazi lekar može da ordinira antivirusni lek za oralnu primenu koji će sprečiti dalje razmnožavanje i širenje virusa.
Kako bi se organizam zaštitio od izbijanja herpesa neophodno je ojačati imunitet. To se najbolje postiže zdravim načinom života koji podrazumeva uravnoteženu ishranu, fizičku aktivnost, dovoljno sna.

Komentari