Kad god vam se učini da gubite kontrolu nad svojim životom, da nemate dovoljno vremena da ispunite sve što želite, setite se sledeće, često citirane priče o utvrđivanju prioriteta:

 
 
Profesor filozofije došao na čas držeći neke predmete iza sebe. Kada je čas počeo, bez reči je podigao veliku, praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste. Zatim je podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu, pa blago protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor izmedju loptica. Pitao je još jednom da li je tegla puna. Potvrdili su.
 
Sledeća kutija koju je uzeo bila je puna peska. Kada ga je sipao, pesak je ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je opet da li je tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jeste. Onda je profesor ispod stola izvadio dve šoljice pune kafe i sipao ih u teglu. Kafa je natopila pesak. Studenti su se spontano nasmejali.
 
Dok je smeh zamirao, profesor je nastavio:
 
Želim da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u životu: vaša porodica, vaša deca, vaše zdravlje, vaša vera i stvari kojima se strasno predajete. To su stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća, prijatelji, hobi i sl.
 
Pesak predstavlja preostale, male, prolazne stvari. Ako napunite teglu peskom nema mesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve vreme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mesta za važne stvari. Vodite računa o stvarima ključnim za   sreću. Igrajte se s decom. Nađite vremena za odlazak lekaru. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18. Uvek će biti vremena da se očisti kuća i urade popravke. Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su zaista važne. Utvrdite prioritete. Sve ostalo je pesak.”
 
Jedna od studentinja je upitala šta je predstavljala kafa. Profesor se nasmejao. „Drago mi je da ste to pitali. Nju sipam, da bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvek ima prostora za šoljicu kafe sa prijateljem“.
 

Komentari