Migrena

Migrena je jedna od 150 formi glavobolje. To je jednostrana, pulsirajuća glavobolja često praćena mučninom i povraćanjem, povećanom osetljivošću na svetlost. Migrena se kod žena javlja tri puta češće nego kod muškaraca. U detinjstvu, dečaci i devojčice podjednako obolevaju od migrene ali u pubertetu, učestalost migrene kod devojaka raste.

autor: dr Slavica Milovanović-Đorović


Kod većine žena migrena prestane ili se ublaži tokom menopauze, ali isto tako kod određenog broja žena može doći i do pogoršanja. Hormonska kontracepcija može da pogorša napade migrene ili ih izazove, kod žena koje imaju naslednu sklonost. Kod nekih žena migrena se javlja isključivo pre ili nakon menstruacije. Takođe, može se pogoršati u prvom tromesečju trudnoće, dok će kasnije u trudnoći uglavnom biti blaža.

Migrena ima karakter ponavljanja i od napada do napada može se menjati strana na kojoj se bol oseća. Može trajati i do tri dana u kontinuitetu. Osobe koje imaju intenzivnije i dugotrajnije napade često izostaju sa posla jer im je radna sposobnost umanjena. Migrena u velikoj meri umanjuje kvalitet života, pa joj treba ozbiljno pristupiti i lečiti je.

OKIDAČI MIGRENE

Individualno je i različito da li će i kada doći do napada migrene. Najčešći okidači su: glad, alkohol (posebno crno vino), nikotin, različiti
aditivi u hrani poput nitrita, monosodium glutaminata (prisutan je na primer u kineskoj hrani..), čokolada, premalo ali i previše sna, intenzivni mirisi, meteorološke prilike, preterana fizička aktivnost, stres itd.

MIGRENA BEZ AURE

Migrenu bez aure karakteriše napad glavobolje koji, ako se ne leči traje od 4 do 72 sata. Bol je prisutna u jednoj strani glave, pulsirajuća je i remeti svakodnevni život. Često počinje ujutru a pojačava se tokom kretanja i fizičkog napora. Glavobolju mogu da prate i mučnina, povraćanje, osetljivost na svetlo i buku. Napadi glavobolje ovog tipa, nisu redovni pa se dešava da period između dve glavobolje bude jako dugačak.

MIGRENA SA AUROM

Ovom tipu glavobolje prethodi pojava koja se naziva aura. Može se manifestovati kao poremećaj vida, mrlja u vidnom polju koja se povećava, zamućen vid ili potpun gubitak na jednom oku, a mogu se javiti i sveleće tačkice, zvezdice ili cik cak crtice. Migrenu sa aurom mogu pratiti i drugi neurološki simptomi kao što su utrnulost i slabost u nozi i ruci, utrnulost jedne strane lica, smetnje u govoru, vrtoglavica, nelagodnost u grudima. Aura obično traje oko 30 minuta, ne duže od jednog sata a nakon nje nastupa glavobolja, mučnina, osetljivost na svetlo i/ili zvuk.

Glavobolja ne nastaje uvek odmah nakon aure. Može se desiti da aura uopšte ne bude praćena glavoboljom ili da se glavobolja javi nakon nekog vremena. Glavobolja nakon aure, ako se javi, traje do 24h. Lokalizovana je u jednoj strani glave ali može biti i obostrana pri čemu se jača bol oseća na strani glave gde je počela. Bolesnici osećaju i opštu slabost, umor, razdražljivi su, bledi, sa jako izraženim podočnjacima i podbulim licem.

Poseban oblik migrene je migrenozni status, kada napad migrene traje duže od 72 sata bez obzira na preduzeto lečenje. Glavobolja je u kontinuitetu ili sa prekidima kraćim od 4 sata. U toku ovog napada, mada retko, može doći do moždanog udara a neurološki ispadi posle napada mogu biti prisutni čak do 7 dana.

MIGRENA

MEHANIZAM NASTANKA

Tokom većeg dela 20.-og veka smatralo se da je migrena vaskularni poremećaj ali, danas se smatra da je u osnovi moždani poremećaj a da promene u krvnim sudovima nastaju sekundarno, kao posledica neuronalnih događaja. Migrena ima vrlo jaku naslednu komponentu. Migrena je mnogo ozbiljnije stanje nego što ljudi misle. Napadi migrene, koji se ponavljaju, menjaju neuronske mreže i naučnici su tek na početku razumevanja ovog procesa.

LEČENJE MIGRENE

Podrazumeva tri osnovna principa:

  • izbegavanje migrenoznih okidača,

  • presecanje napada i

  • preventivnu terapiju.

Migrenozni napad se može preseći primenom lekova ali i nekim nefarmakološkim merama (stavljanjem toplih ili hladnih obloga na čelo, tople kupke, odmor u zamračenoj prostoriji itd.).

Lek treba uzeti što ranije, na samom početku glavobolje, u fazi aure. Za lečenje blagih do umerenih migrena koriste se lekovi iz grupe analgetika (acetil salicilna kiselina, acetaminophen/paracetamol..) i NSAIL (diklofenak, ketoprofen, ibuprofen, naproksen itd). Oni se u apotekama mogu kupiti bez lekarskog recepta i pacijenti ih obično uzimaju bez konsultacije sa lekarom.

Kod težih oblika koriste se lekovi koji pripadaju grupi agonista serotonina, triptani, i vrlo su efikasni u presecanju napada migrene. U 70-80% slučajeva, napad biva presečen za 30-90 minuta. Uzimaju se pod kontrolom i na preporuku lekara. Kod pacijenata sa srčanim oboljenjima mogu izazvati koronarni spazam.

Lekovi koji se koriste u slučaju jakih, upornih migrena su preparati ergot alkaloida. Izuzetno su efikasni i dejstvo im traje duže od lekova iz grupe triptana ali duža upotreba dovodi do razvoja ergotizma odnosno, javljaju se neželjeni efekti.

Opioidni analgetici (morfin, kodein itd) se retko koriste, zbog čestih neželjenih dejstava.

NOVE TERAPIJE

Dok naučnici rasvetljavaju neurološke mehanizme koji su u osnovi nastanka migrene, na vidiku su i nove terapije.

Velike nade polažu se u transkranijalnu magnetnu stimulaciju (TMS), koja se već pokazala efikasnom u terapiji hroničnog bola i depresije. Ublažava simptome migrene poput mučnine i osetljivosti na svetlo i zvuk. Transkranijalna magnetna stimulacija bila bi jako korisna terapijska opcija kod osoba kojima više ne pomažu uobičajeni lekovi protiv migrene (obični analgetici i NSAIL) kao i kod trudnica i dojilja.

Na tržištu se za nekoliko godina mogu naći lekovi koji su ciljno razvijani za lečenje migrene. Delovanje ovih lekova zasniva se na blokiranju receptore za CGRP molekule i presecanju napada migrene. CGRP molekule identifikovane su pre tridesetak godina u krvi osoba u toku migrenoznog napada. U toku su kliničke studije kojima se ispituje čitav niz lekova koji blokiraju receptore za CGRP molekule, smatra se da bi ovi lekovi bili idealni za zaustavljanje napada migrene.

KAKO IZBEĆI MIGRENU

MIGRENAJedan od načina prevencije migrene je izbegavanje faktora koji je provociraju. Ovi faktori nisu za sve osobe isti pa se preporučuje vođenje dnevnika kako bi se sagledale okolnosti koje su prethodile napadu migrene i otkrili okidači.

Kod čestih, dugotrajnih migrenoznih napada koji znatno umanjuju kvalitet života kao i ako postoje kontraindikacije za primenu terapije kojom se migrenozni napad preseca ili je ova terapija neefikasna, primenjuje se preventivna farmakološka terapija. Za prevenciju migrene koriste se različiti lekovi čija je delotvornost individualna. Odabir leka je po principu isključivanja a nije retkost da se za postizanje očekivanog rezultata moraju kombinovati dva ili više leka.

Bolje poznavanje svih strukturnih i funkcionalnih promena koje nastaju u mozgu, prouzrokovanih migrenom moglo bi dati odgovor zašto je migrena tri puta češća kod žena u odnosu na muškarce. Naučnica dr Nasim Maleki sa Univerziteta Harvard, otkrila je da su najveće razlike u mozgu žena i muškaraca koji pate od migrene, u dva područja: precuneus (deo mozga u temenom režnju važan za svest o samom sebi) i insula (deo mozga povezan sa osećanjima i raspoloženjem). Kod žena, migrena uzrokuje veću uključenost delova mozga koji su povezani sa emocijama nego kod muškaraca. Kod žena je uočena i veća povezanost migrene sa depresijom što naučnici dovode u vezu sa ženskim polnim hormonima.

ŠTA MOŽE DA POMOGNE?

Osobe koje pate od migrene, treba da otkriju okidače i izbegavaju ih. Važno je da vode zdrav život i nauče tehnike opuštanja.

Iskustva žena koje imaju migrenu govore da je od velike pomoći dodatni unos magnezijuma.

Magnezijum ne može prekinuti napad migrene ali redovnim unosom može prorediti napade. Posebno se dodatni unos magnezijuma preporučuje ženama koje imaju menstrualne migrene i migrene sa aurom. Ova iskustva potvrđena su i studijama. Magnezijum je neophodan činilac u održavanju eleastičnosti krvnih sudova, opušta mišiće, utiče na normalizaciju rada nervnog sistema a sve su to faktori koji doprinose sprečavanju nastanka migrene sa jedne strane i doprinose da napadi budu blaži.

Komentari