Šta menstrualni ciklus govori o plodnosti?

menstrualni ciklus

Prvo pitanje koje ginekolog postavi na pregledu je: “Kada je bila Vaša poslednja menstruacija?”. Iako ovo pitanje često deluje suvišno, redovnost i dužina menstrualnog ciklusa može otkriti puno o zdravstvenom stanju žene i promenama kroz koje njeno telo prolazi svakog meseca. Karakteristike menstrualnog ciklusa mogu pomoći prilikom analize fertiliteta žene.

autror: mr ph. Aleksandra Dumić


Menstrualni ciklus sastoji se iz tri faze: folikularne faze, lutealne faze i faze menstrualnog krvarenja. Svaka od faza može nam reći nešto o zdravlju “Regularan menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana, a kada počnete da imate cikluse koju traju kratko ili predugo, to govori da je Vaše telo u nekom problemu,” kaže dr Kecia Gaither iz Centra za fetalnu medicinu “Sveti Luka”, Kanzas za Medical Daily.

Ako je neredovnost ciklusa Vaša svakodnevica i ako se ponavljaju ciklusi koji traju kraće od 21 ili duže od 35 dana verovatno je da ćete imati problema da prirodno zatrudnite.

Folikularna faza je prva faza menstrualnog ciklusa i traje do početka ovulacije. Može biti duga ili kratka što direktno definiše i dužinu samog ciklusa. Počinje tako što dolazi do lučenja hormona FSH (folikulostimulirajući hormon) u mozgu koji stimuliše formiranje i razvoj folikula koji sadrži jednu jajnu ćeliju. Folikul oslobađa estrogen koji stimuliše promene u materici i rast endometrijuma. Poslednjih pet dana folikularne faze i sam dan ovulacije su najplodniji dani tokom ciklusa.

Lutealna faza počinje na dan ovulacije, odnosno na kraju folikularne faze a definisanja je trenutkom oslobađanja jajne ćelije iz folikula što se može desiti bilo kada između 7. i 22. dana regularnog menstrualnog ciklusa. Nakon toga ili dolazi do oplodnje jajne ćelije nakon čega počinje trudnoća ili dolazi do postepenog propadanja endometrijuma nakon čega u roku od 13 do 15 dana očekujemo menstrualno krvarenje.

Menstrualno krvarenje normalno traje od 3 do 7 dana, s tim što je period najobimnijeg krvarenja tokom prva 3 dana.

KRATAK MENSTRUALNI CIKLUS

Ako menstrualni ciklus traje kraće od 21 dan, znači da do ovulacije nije ni došlo. Kako smo stariji naš menstrualni ciklus se skraćuje, sve je manje jajnih ćelija u jajnicima i sa godinama žena počinje da ulazi u menopauzu a osnovni znak za ovo stanje je visok nivo FSH.

Dok kraći menstrualni ciklusi za starije žene označavaju ulazak u menopauzu za mlade žene, ispod 20 godina predstavlja signal da jajnici ne funkcionišu kako treba. Kada jajnici ne proizvode dovoljno estrogena ili ne oslobađaju jajne ćelije kako treba, odnosno kada je njihova osnovna funkcija narušena, infertilitet je česta pojava.

DUGAČAK MENSTRUALNI CIKLUS

Menstrualni ciklus koji traje duže od 35 dana je takođe, najčešće posledica problema sa ovulacijom. Tokom normalnog ciklusa, do krvarenja dolazi usled pada progesterona, ali ukoliko folikul ne sazri i ne dođe do ovulacije nema ni lučenja progesterona ni do kasnijeg pada nivoa ovog hormona, pa endometrijum nastavlja da raste pod dejstvom estrogena.

Do krvarenja dolazi zato što endometrijum postaje debeo i nestabilan a menstruaciono krvarenje je izuzetno dugo i može biti jako bolno i teško.

ANOVULACIJA

Doktori koriste termin “anovulacija” kada žele da opišu period u kom ne dolazi do regularnog sazrevanja i oslobađanja jajnih ćelija. Do pomenutog problema može doći usled iregularnog nivoa tiroidnih hormona ili prolaktina ili u sindromu policističnih jajnika koji je prouzrokovan disbalansom polnih hormona i koji može voditi infertilitetu i povećanom riziku za pobačaj.

TIHA ANOVULACIJA

Noviji podaci pokazuju da žene sa redovnim regularnim ciklusima nemaju ovulacije u svakom ciklusu. Studija iz 2015. godine pokazuje da se u jednoj trećini ciklusa kod žena koja prividno imaju potpuno regularne cikluse ne oslobađa jajna ćelija. Istraživači veruju da je ovo odgovor tela na stres i da nas telo sprečava da ostanemo trudni dok smo u stresnim situacijama. Slično, studija iz 2012. godine donela je rezultate koji jasno pokazuju da žene koje rigorozno vežbaju više od 5 sati nedeljno imaju manje šanse da zatrudne uslad tihe anovulacije izazvane stresom.