Urinarne infekcije, kako se sačuvati

urinarne infekcije

Gotovo da nema osobe koja se bar jednom u životu nije susrela sa urinarnom infekcijom. Po svetskim statistikama, urinarne infekcije  predstavljaju drugi najčešći razlog posete lekaru, odmah posle respiratornih.

Šta su i kako nastaju urinarne infekcije?

Urinarne infekcije su zapaljenske promene u različitim delovima urinarnog sistema koga čine: uretra, ureteri, bešika i bubrezi.

Svi delovi sistema za mokrenje mogu biti pogođeni infekcijom, ali su ipak najčešće inficirani bešika i uretra (mokraćni kanal koji sprovodi urin od bešike napolje, izvan ljudskog tela). Ukoliko se ne leči, bakterijska infekcija se širi iz mokraćne cevi u bešiku, a zatim sve do bubrega, kada može doći do ozbiljnih komplikacija.

Urinarne infekcije su najčešće izazvane bakterijama normalno prisutnim u debelom crevu, koje ukoliko dospeju u mokraćni sistem, mogu da izazovu infekciju.  U praksi, najčešći izazivač infekcije je crevna bakterija Escherichia coli, ali izazivači mogu biti i bakterije Proteus, Klebsiella, Streptococus, Enterobacter…

Ko najčešće oboleva od urinarnih  infekcija?

Ovom neugodnom oboljenju podložnije su žene, i to deset puta više nego muškarci. Kod njih je mokraćna cev relativno kratka, tako da se bakterije iz spoljašnje sredine vrlo lako prenose sa mokraćne cevi na mokraćnu bešiku. Blizina  otvora mokraćne cevi, vagine i anusa, takođe povećava šansu da bakterije dospeju u urinarni trakt

Statistički podaci pokazuju da 2/3 žena oboli bar jednom u životu, a često se urinarna infekcija ponovo vrati u sledećih godinu dana.

Takođe je utvrđeno da su urinarne infekcije češće kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi, jer hormonske promene mogu dovesti do povećane osetljivosti sluznice mokraćne cevi na mikroorganizme.. Kod muškaraca se urinarne infekcije javljaju uglavnom posle 50. godine jer je to period kada može doći do uvećanja prostate, što otežava pražnjenje bešike i pogoduje razvoju infekcije. Urinarne infekcije često se javljaju kod starijih osoba i dijabetičara. Mogu se javiti u slučaju pada imuniteta organizma, bilo zbog stresa, napora ili neke druge infekcije, jer se tada smanjuje i otpornost sluznice mokraćnog sistema na mikroorganizme.

 Kako prepoznati urinarnu infekciju?

Simptomi urinarnih infekcija su najčešće subjektivne tegobe koje pacijenti opisuju kao peckanje, svrab, bol prilikom ili nakon mokrenja, nagon za hitnim mokrenjem, mada obično sa vrlo malom količinom urina. Takođe se javlja nelagodnost, bol i osećaj težine u predelu pubične kosti. Pored ovih tegoba, često dolazi do promena u izgledu urina u pogledu boje, mirisa, a moguća je i pojava krvi kod težih upala.

Simptomi urinarne infekcije mogu biti blagi ili čak infekcija može da prođe bez simptoma, ukoliko se zdravstveno stanje ne pogorša i bolest proširi.

Komplikacija urinarnih infekcija

Jedna od ozbiljnijih komplikacija urinarnih infekcija je prosirenje na genitalni trakt zbog njihove anatomske bliskosti. Urogenitalnie infekcije mogu spadati u seksualno prenosive infekcije pa je u tom slučaju potrebno tretirati oba partnera. Kod osoba ženskog pola je potrebno naglasiti da je odsustvo urinarnih I urogenitalnih infekcija vrlo često osnovni uslov nastanka I vodjenje regularne trudnoće.

Prevencija urinarnih infekcija

Kod osoba koje su sklone urinarnim infekcijama, važno je obratiti pažnju na prevenciju, odnosno ne dozvoliti da se urinarna infekcija ponovo javi.

U tom smislu postoji nekoliko osnovnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju osobe koje su sklone čestim, upornim urinarnim infekcijama:

  1. Ukoliko je zbog infekcije  propisana određena terapija, treba je uvek sprovesti do kraja- ne prekidati terapiju čim se oseti poboljšanje.
  2. Mokraćnu bešiku treba prazniti uvek kada se oseti potreba, bez zadržavanja, kao i posle seksualnog odnosa – ne dozvoliti eventualno prisutnim bakterijama da se zadrže u urinarnom sistemu i izazovu infekciju.
  3. Izbegavati upotrebu baznih i parfimisanih sapuna, kao i pena za kupanje, parfimisanih uložaka i tampona, jer njihovi sastojci mogu da iritiraju sluzokožu urinarnog sistema.
  4. Nositi pamučni veš umesto sintetičkog; izbegavati nošenje uskih pantalona
  5. Voditi računa o intimnoj higijeni, posebno u toku menstrualnog ciklusa
  6. Svakodnevno uzimati dosta tečnosti (1,5 do 2 l dnevno), najbolje u obliku biljnih čajeva sa diuretskim delovanjem

 

 

Komentari