Noćno mokrenje, nikturija

autor: Dr Slavica Milovanović Đorović

Internacionalno udruženje za kontinenciju je 2002. godine definisalo nikturiju kao buđenje noću zbog potrebe mokrenja bez obzira na broj noćnih mokrenja. Međutim, postoje i druge definicije koje uključuju i broj noćnih mokrenja što otežava određivanje učestalosti ovog simptoma u opštoj populaciji.


Smatra se da se nikturija sreće kod 11-31% osoba starijih od 45 godina. Osobe koje pate od nikturije, noćno mokrenje smatraju značajnom smetnjom, naročito ukoliko je učestalost dva i više puta.

Zbog noćnog usta­janja, san je isprekidan i nekvalitetan što dovodi do dnevnog umora, nervoze, nedovo­ljne koncentracije. Kod starijih osoba, mokrenje češće od dva puta u toku noći povezano je sa učestalošću padova i preloma kuka.

U odrasloj populaciji učestalo mokrenje u toku noći najčešće se povezuje sa konzumiranjem većih količina tečnosti neposredno pred spavanje. Uobičajeno je da čovek mokri na svakih 4-5 sati, odnosno 4-5 puta dnevno. Za 24h, izbaci se 1.5l mokraće. Kapacitet bešike je 400-500ml i starenjem se smanjuje, pa je i učestalije mokrenje kod starijih osoba normalna pojava. Isto tako, kako starimo proizvodnja urina se tokom noći povećava jer žlezda, hipo­fiza, usporava lučenje antidiuretskog hormona.

Nikturija sama po sebi nije bolest već simptom. Uzroci mogu biti mnogobrojni. Od starenja preko uroloških bolesti, dijabetesa, bolesti srca itd. Uzimanje diuretika takođe može povećati učestalost noćnog mokrenja.

Urinarne infekcije kao uzrok učestalog mokrenja

Urinarne infekcije: su zapaljenske promene u različitim delovima urinarnih puteva. Najčešće su izazvane bakterijama koje su normalno prisutne u debelom crevu, a koje dospevaju u mokraćni sistem. Žene su 10 puta podložnije nego muškarci. Statistički podaci pokazuju da 2/3 žena oboli bar jednom u životu, a često se urinarna infekcija ponovo vrati u sledećih godinu dana. Simptomi urinarne infekcije su češće mokrenje uz osećaj žarenja ili peckanja. U uznapredovalim stadijumima bolesti javlja se bol prilikom mokrenja a nekada čak i kada se ne mokri, bol u donjem delu leđa i stomaka,
povišena temperatura, krv u mokraći. Urin je neprijatnog mirisa, mutan i beličast.

Za lečenje urinarnih infekcija koriste se antibiotici koje lekar propisuje na osnovu rezultata antibiograma. Antibiotici pored loših, uništavaju i korisne bakterije koje su normalni stanovnici creva što predstavlja dobru podlogu za razvoj novih infekcija. Uz antibiotike se preporučuje upotreba imunostimulativnih preparata koji jačaju odbrambene snage organizma, ne remete balans bakterijske flore čime se mogućnost ponovnih infekcija smanjuje.

Česti uzroci noćnog mokrenja

Bolesti srca: Bolesti srca i krvnih sudova su uzrok smrti boj jedan savremenog čoveka. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od kardiovaskularnih bolesti u svetu godišnje umre oko 17 miliona ljudi. Ekspanzija ovih bolesti posledica je nezdravog načina života koji podrazumeva: nepravilnu ishranu, nedovoljno fizičke aktivnosti, pušenje, gojaznost itd. Simptomi koji ukazuju na bolest srca i/ili krvnih sudova su različiti a nikturija odnosno učestalo noćno mokrenje je skoro redovno prisutna.

Na bolest srca može da ukaže brzo zamaranje i nedostatak daha, nepravilan puls, osećaj treperenja, slabost, umor, vrtoglavice, zbunjenost, bol u grudima, gubitak svesti itd. Bolesti srca i krvnih sudova leče se primenom lekova iz različitih farmakoterapijskih grupa i terapiju određuje lekar specijalista. Pored terapije lekovima veoma je važna i promena stila života.

Smanjenje unosa zasićenih masti i soli, povećanje unosa dijetnih vlakana, umerena fizička aktivnost, smanjenje telesne težine (ako je povećana), prestanak konzumiranja duvana je najmanje što možete da uradite za zdravlje svog srca.

Zapaljenje prostate, prostatitis: je kod muškaraca mlađih od 50 godina najčešća urološka dijagnoza dok se kod starijih nalazi na trećem mestu iza benignog uvećanja i raka prostate. Najčešće je u osnovi bolesti bakterijska infekcija i to bakterijama iz porodice Enterobacteriaceae koje potiču od normalne crevne flore. Zapaljenje prostate osim usled infekcije, može nastati i kao posledica nekih neuro-mišićnih i autoimunih bolesti kao i mehaničkih povreda. Simptomi upale prostate nisu specifični. Javljaju se bolovi ispod i iza polnog organa, u donjem delu stomaka i leđa. Mokrenje je otežano, bolno i učestalo, posebno noću. Iz mokraćne cevi javlja se gnojan a ponekad i krvav iscedak. Pacijent je umoran i ima povišenu temperaturu. Bolest se leči antibioticima.

Uvećanje prostate: Učestalost BHP se povećava sa godinama. Smatra se da je određeni stepen BHP prisutan u 80 % muškaraca starijih od 40 godina. Karakteriše je nemaligni, prekomerni rast ćelija u periuretralnom području prostate, što dovodi do otežanog pražnjenja bešike kroz suženu uretru. Obzirom da se bešika ne može potpuno isprazniti, javljaju se simptomi: odložen početak mokrenja, slab i spor mlaz urina, nepotpuno pražnjenje, isprekidano mokrenje, potreba za mokrenjem više puta u toku noći, bol, jak i iznenadan nagon za mokrenjem. Terapija može da bude medikamentozna i operativna. U slučaju blagih tegoba lečenje se obično započinje primenom biljnih preparata koji ne mogu da dovedu do izlečenja ali u velikoj meri olakšavaju tegobe.

Menopauza: Usled nedostatka estrogena javljaju se urogenitalni simptomi a najčešći je često mokrenje koje se može javljati preko dana ili samo noću. Može biti praćeno bolom, a češće su i urinarne infekcije. Kod čestog i bolnog mokrenja se najčešće postavlja dijagnoza upale bešike bez razmišljanja, a terapija ne daje uvek zadovoljavajući rezultat. Neretko se ponavljano daju antibiotici čak kada se u urinokulturi ne mogu naći patološki mikroorganizmi, a da se i ne pomisli na simptome koje izaziva atrofija, koji bi se uspešnije lečili lokalnim estrogenima.

Dijabetes: Dijabetes je skup metaboličkih poremećaja koji rezultiraju povećanim nivoom šećera (glukoze) u krvi. Simptomi dijabetesa su:

učestalo i noćno mokrenje, pojačana žeđ, stalna glad, umor, teže zarastanje rana, učestale infekcije. Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut” – Registar za dijabetes, procenjuje se da u Srbiji približno 600 hiljada osoba, odnosno 8,2% stanovnika ima dijabetes.

Na godišnjem nivou dijagnostikuje se 16 000 novoobolelih od dijabetesa tip 2. Dijabetes je češći kod osoba ženskog pola. Pored terapije lekovima, za lečenje ali i prevenciju šećerne bolesti značajna je i zdrava ishrana.

Kako pomoći

Kako je nikturija sama po sebi simptom odnosno posledica, lečenjem uzroka doprinosi i rešavanju probloema nikturije. Prvi korak je utvrditi uzrok učestalog noćnog mikrenja i uvesti promene navika kao što su konzumiranje hrane i tečnosti pred spavanje posebno alkoholnih pića. Ukoliko promena navika ne da očekivani rezultat, neophodno je javiti se urologu koji će na osnovu pregleda, postojanja pridruženih bolesti kao i intenziteta simptoma propisati terapiju. U terapiji se koriste lekovi iz grupe alfa blokatora ili 5-alfa reduktaze, pojedinačno ili u kombinaciji. Takođe, mogu se propisati i lekovi iz grupe blokatora muskarinskih receptora koji deluju tako što smanjuju učesdtalost i intenzitet kontrakice mišića bešike. Ukoliko je uzrok učestalog noćnog mokrenja neadekvatno lučenje anti diuretskog hormona, lekar može propisati i dezmopresin. Upotreba ovog leka povezuje se sa nizom neželjenih reakcija među kojima su najizraženije suva usta, zamagljen vid itd.

Komentari