Svrab kože. Univerzalno pravilo-kožu ne češati

0
Svrab kože. Univerzalno pravilo-kožu ne češati

Svrab kože je nespecifičan simptom a ne bolest. Može nastati usled alergijskih reakcija, različitih infekcija, psihičkih poremećaja, bolesti jetre, bubrega, hormonskog disbalansa, dijabetesa, anemije ili jednostavno, suve kože. Da bi se utvrdio uzrok i dobila adekvatna terapija neophodno je otići na pregled kod dermatologa.

autor: dr Suzana Kostić, dermatovenerolog – ordinacija „Yuta Centar“, (032) 344-575


Suva koža 

Svrab kože kao posledica isušene kože često se sreće u praksi. Nastaje najčešće zbog preterane upotrebe sapuna, agresivnih kupki, dugotrajnog i čestog kupanja u veoma toploj vodi ili kao posledica starenja kože.

Naročito su opasni sapuni sa antibakterijskim dejstvom koji dosta isušuju kožu pa ona postaje preosetljiva što uzrokuje svrab koji zahteva da se koža odmah namaže nekim umirujućim mlekom za telo.

Preporuka za osobe sa suvom i osetljivom kožom je se tuširaju običnom vodom i to mlakom. Blagu kupku mogu da koriste samo jednom do dva puta nedeljno. Da ne bude zabune, znoj se rastvara u vodi, pa prema tome, ako osoba ne radi posao gde će se dosta zaprljati, dovoljno je da tuširanje bude običnom vodom.

Ukoliko imate suvu kožu najbolje je da zaboravite na kupanje ili ako ne možete, neka kupanje bude veoma kratko i mlakom vodom. Što je kupanje duže i temperatura vode viša, koža se više isušuje i svrbi. Odmah nakon kupanja treba namazati celo telo neutralnim mlekom. Npr. Urea 5% mleko za negu koje se jednostavno pravi u apotekama i bez konzervansa je. Takođe ne treba koristiti parfimisana mleka. Pored toga kožu treba hidrirati i iznutra. Pijte oko dve litre tečnosti dnevno, najbolje obične vode.

Ukoliko je Vaša koža suva, u apotekama možete pronaći Atopik liniju proizvoda koja je namenjena za negu suve kože.

suva koža
Atopik linija proizvoda namenjena nezi suve kože.

Neurodermitis-emocije kao pokretač svraba

Često se u praksi sreću i pacijenti koji imaju neurodermatitis. Nije čudno što nervozne, užurbane osobe imaju svrab kože, jer koža i nervni sistem su istog embrionalnog porekla. Potiču od spoljašnjeg lista, ektoderma. Tako se razni emocionalni doživljaji oslikavaju na koži u vidu raznih promena ili samo svraba.

Kod neurodermatitisa je karakteristično da u početku nema promena na koži već samo svrab. Nakon izvesnog vremena, a usled češanja, počinju da se javljaju i konkretne promene u vidu crvenila, ogrebotina i krasta koje se mogu iskomplikovati bakterijskom infekcijom.

Preosetljivost kože

Svrab kože određenog dela tela koji je praćen crvenilom, obično je posledica preosetljivosti na neka hemijska sredstva sa kojim smo u kontaktu (nakit, sapuni, šamponi, kreme, puder, kućne hemikalije, građevinski materijal, sintetička vlakna u garderobi itd). Svrab kože i crvenilo se javljaju neposredno nakon kontakta sa alergenom supstancom i može trajati svega par minuta ali i nekoliko sati.

Alergija 

Svrab celokupne kože ukazuje najčešće da postoji alergija na neku supstancu koju smo uneli u organizam na primer: hranu (jaja, koštičavo voće, kikiriki, med, jagode itd), lekove ili pak alergene poput prašine, dima, polena, vlage. Ona nastaje nekoliko sati nakon konzumiranja odnosno udisanja alergena i može trajati danima.

Infekcije

Svrab određenih regija kože koji je praćen osipom i otokom može ukazati na infekciju. Najčešće su gljivične infekcije kože. Gljivična infekcija na koži trupa njčešće se manifestuje okruglim crvenim pečatima koji se šire i umereno perutaju. Kod sportista i osoba kojima se stopala više znoje česta je i gljivična infekcija kože između prstiju koje se prepoznaje po koži koja se peruta, vlaži i jako svrbi.

Svrab kože u predelu prepona može ukazati na postojanje neke polno prenosive bolesti dok svrab u području anusa na crevnu infekciju.

Sistemske bolesti

Mnoge unutrašnje bolesti, poremećaj u radu štitaste žlezde, jetre, bubrega, dijabetes imaju za simptom svrab slabijeg ili jačeg intenziteta. Pravilo je da se leči osnovna bolest a ne simptom, jer kad se izleči osnovna bolest i svrab nestaje.

Anemija

Ukoliko je svrab kože praćen bledilom, nesvesticom, osećajem opšte slabosti najverovatnije je uzrok anemija u poodmaklom stadijumu. Neophodna je u ovom slučaju pomoć lekara koji će ordinirati adekvatnu terapiju. Ono što sami možete, obogatite svoju ishranu vitaminom C i namirnicama koje sadrže gvožđe.

Svrab kože

Univerzalna pravila

Bez obzira na uzrok svraba, kožu ne treba češati, to može samo pogoršati stanje, stvoriti ogrebotine i ranice koje se dalje mogu inficirati. Važno je kožu prati mlakom vodom, bez ili blagim sapunima. Posle pranja najbolje je kažu osušiti blagim tapkanjem kako bi pamučna tkanina upila vodu a izbegavati agresivnije trljanje.

Kožu namazati nekom umirujućom kremom ili losionom. Da bi se uzrok svraba pouzdano utvrdio neophodno je konsultovati lekara, dermatologa, koji će ukoliko je to potrebno, propisati odgovarajuću terapiju ili uputiti lekaru druge specijalnosti.

Mislili ste da je šuga iskorenjena bolest – greška!

Jako je prisutna i to u svim uzrastima, i ne povezuje se isključivo sa lošim higijenskim uslovima. Šuga je veoma zarazna bolest, kod koje je prvi i najjače izražen simptom, upravo svrab. Prenosi se direktnim dodirom (uključujući i seksualni put), ali i preko predmeta. Karakterističan je jako izražen, nepodnošljiv, noćni svrab. Da ne bude zabune, svrab je prisutan i tokom dana ali u blažem obliku.

Leče se svi članovi porodice istovremeno, bez obzira da li imaju ili ne simptome. Jer dok je neko oboleo, drugi članovi porodice su u inkubaciji. Tako se jedan izleči a ostali tek za 21 dan obole i ponovo zaraze izlečenog. Ima slučajeva gde pojedinci ne pristaju na porodično lečenje pa se u takvim porodicama šuga vrti po godinu i više dana. Dakle, najvažnije je da se svi članovi porodice leče istovremeno i to kod dermatologa!

Komentari

Nema traženih članaka